Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: „Suntem creştini de duminică, în timpul săptămânii suntem mai puţin apropiaţi de Dumnezeu”


Intră acum și în grupul de

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a cerut credinciosilor, duminică, în predica rostită la slujba oficiată la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, să se apropie de Dumnezeu, vorbind in acelasi timp şi despre „creştinii de duminică”, ce merg duminica la biserică, dar în rest se îndepărtează de Dumnezeu.

În predica rostită, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a îndemnat pelerinii să aibă drept exemplu pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi Ioan Botezătorul, care au fost oameni ca toţi pământenii care au găsit calea să-L aşeze pe Dumnezeu acolo unde îi este locul, iar Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, care a fost negustor, a găsit calea şi pentru cele ale pământului.

„Sf. Ioan cel Nou de la Suceava este cel care a trăit în lume, dar ştie ce înseamnă Dumnezeu şi Împărăţia Lui şi ce semnificaţii au bunurile materiale”, a arătat IPS Teofan.

Înaltul prelat a subliniat că oamenii au vise şi gânduri şi grija pentru ceea ce vor mânca, ce vor bea, cu ce se vor îmbrăca, unde se vor adăposti, dar a subliniat că grija cea mai mare ar trebui să fie dobândirea Împărăţiei Cerului pentru că toate celelalte îşi vor primi apoi răspunsul.

„Dacă analizăm starea noastră sufletească din timpul unei săptămâni omul e preocupat de grija zilei de astăzi, de ziua de mâine. Toată grija, preocuparea să avem ce ne trebuie pentru noi, pentru copiii noştri, pentru colegii noştri. Unde este comoara acolo este şi inima noastră. Să recunoaştem, comoara noastră este grija noastră. Te gândeşti la ceea ce consideri că e mai de preţ, binele nostru şi al celor apropiaţi. Deşi acceptăm cuvântul Domului nu putem să nu ne facem griji. Grija nu ne părăseşte, uneori în timpul liturghiei, sau al rugăciunii, pentru ceea ce va fii mâine sau la anul”, a spus IPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat că grija omului pentru ziua de mâine trebuie să fie legată de Împărăţia lui Dumnezeu.

„Având ca primă preocupare dobândirea Împărăţiei Cerului toate celelalte îşi primesc răspunsul, pentru hrană, îmbrăcăminte, adăpost, loc de muncă”, a spus înaltul ierarh care consideră că grija exagerată pentru ceea ce se va întâmpla în după amiaza zilei, mâine sau, poimâine, preocuparea excesivă pentru cele pământeşti, este semn de necredinţă sau puţină credinţă.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mai arătat că trebuie înţeles că încercările şi suferinţele nu au neapărat o conotaţie negativă, că suferinţa aduce răbdare şi nădejde şi că chiar dacă în viaţă apar eşecuri în familie sau la locul de muncă, nu trebuie să fie deznădejde.

Totodată, IPS Teofan ca spus că nimeni nu poate să slujească la doi domni şi că devii ceea ce slujeşti, eşti dumnezeit dacă îl slujeşti pe Dumnezeu, iar cei care îl slujesc pe Mamona, devin diavolizaţi.

Înaltul ierarh a mai spus că „creştinii de duminică”, cei care consideră că şi-au făcut datoria dacă merg duminica la biserică şi poate mai ţin şi post miercurea sau vinerea, se îndepărtează de Dumnezeu în timpul săptămânii.

„Suntem creştini de duminică, în timpul săptămânii suntem mai puţin apropiaţi de Dumnezeu”, a spus IPS Teofan.
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adăugat că cei care procedează în acest fel argumentează că viaţa trebuie trăită, că suntem şi noi oameni şi că toate ale lumii acesteia să le facem că suntem oameni.

„Avem dreptul la momente de relaxare sufletească, dar să nu de îndepărteze de Dumnezeu”, a spus IPS Teofan.
Înaltul ierarh consideră că credinţa în Dumnezeu, răbdarea în suferinţă şi slujirea lui Dumnezeu sunt cele care trebuie să preocupe creştinii, şi că apoi se vor rezolva şi problemele celelalte ale preocupărilor fiecăruia.

La racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, scoasă de sâmbătă dimineaţă într-un baldachin în curtea mănăstirii, a fost un flux continuu de pelerini care s-au închinat pentru sănătate şi iertarea păcatelor.

Potrivit tradiţiei, în noaptea dinaintea acestei sărbători, sute de maramureşeni au dormit sub zidurile mănăstirii. La slujba religioasă au asistat preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, primarul Sucevei, Ion Lungu şi prefectul Florin Sinescu.


Intră acum și în grupul de