Zeci de suceveni au asistat la recitalul oferit de Ion Caramitru, in deschiderea Festivalului Medieval de la Suceava


Intră acum și în grupul de

Sucevenii care iubesc arta şi poezia au avut ocazia să asiste joi seară, în incinta Muzeului Satului Bucovinean din Suceava, la un recital extraordinar care l-a avut ca interpret pe marele actor român Ion Caramitru.

Acesta, împreună cu talentatul clarinetist Aurelian Octav Popa, solist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, au oferit publicului sucevean un spectacol armonios în care poeziile marelui scriitor roman Mihai Eminescu au “curs” pe muzica cântată de Octav Popa. Cei doi au revenit recent din Statele Unite ale Americii, acolo unde au arătat şi diasporei greutatea poeziei lui Eminescu.

În opinia lui Ion Caramitru, momentele pe care acesta le-a oferit pe scena de la Suceava au reprezentat de fapt „o investigare în preocupările de veşnic student ale lui Mihai Eminescu”. „Este pentru prima oară când facem această prezentare în aer liber. Vom încerca să acoperim puţin spaţiul cu aripile lui Mihai Eminescu, fiu al acestor locuri, pentru că prin el putem afla cine suntem noi, ce limbă vorbim şi cât de frumoasă este ea”, a spus Caramitru.

Acesta a trecut prin scrierile marelui poet român din vremea pe când aceasta era elev, apoi student, stârnind în mintea celor prezenţi la eveniment amintiri, trăiri interioare puternice.

La finalul recitalului care a ţinut în jur de o oră, Ion Caramitru a apreciat că România ar trebui să se pregătească de viitor tot timpul şi că de fapt viitorul este în trecut, iar într-o limbă modernă şi veşnic valabilă cum este limba engleză, există un timp al verbului numit – „viitorul în trecut”. „Cred eu că acest viitor în trecut se poate adapta foarte bine la neamul românesc şi la destinul lui. Noi nu putem uita ce a fost în trecutul nostru, nu putem să ne scuturăm de ceea ce se petrece în prezent şi să ne bucurăm de viitor ţinând seama de ceea ce este veşnic, verde şi solid în poporul nostru”, a apreciat Caramitru.

Despre reprezentaţia pe care a ţinut-o în deschiderea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului de „Artă Medievală” de la Suceava, actorul a zis că „acest spectacol este o aventură, o retragere în ceea spun eu că Eminescu a lăsat moştenire neamului nostru şi până la urmă tuturor celor care vorbesc limba română, şi anume cea mai frumoasă limbă posibilă, încărcată de o filosofie care e posibilă în orice secundă. Uneori se întâmplă ca acest spectacol să fie şi provocator, în sensul că după părerea mea Eminescu nu mai este citit aproape deloc, nu este înţeles aproape deloc, e preluat doar superficial, la faţadă, şi deloc în înţelegerea supremă care este profunzimea de neegalat a simbolurilor şi a semnificaţiilor pe care el le foloseşte. Eminescu este un precursor nu numai a unei limbi curat românească, ci şi a unei identităţi naţionale cu totul aparte”.

Această manifestare a fost deschisă de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, în prezenţa oficialităţilor sucevene – viceprimarii Sucevei, Ovidiu Doroftei şi Gavril Vârvara, precum şi subprefectul judeţului, Constantin Harasim.


Intră acum și în grupul de