30 de elevi de la Colegiul de Arta „Ciprian Porumbescu” din Suceava participa la atelierele de pictura gazduite de Muzeul de Stiintele Naturii. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

Un număr de 30 de elevi proveniţi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 18 ani participă în aceste zile la atelierele de artă găzduite de Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiu, în cadrul proiectului “Din secretele maeștrilor – culoare și lumină”, proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) contract de finaţare nr. 291 /09 august 2012.

Proiectul european prevăzut a se desfăşura între Muzeul Bucovinei şi Colegiul de Artă, în intervalul 15 august – 15 noiembrie 2012, urmăreşte valorificarea patrimoniului Colecției de Artă prin derularea de activități cultural-educative pentru publicul tânăr, în scopul apropierii acestora de instituţia muzeală.

Astfel, la Muzeul de Ştiinţele Naturii sunt organizate ateliere de artă pentru copii în care aceştia sunt educaţi în spiritul respectării şi promovării valorilor artistice bucovinene.

“Zilnic se lucrează cu două grupe, de câte 15 copii, elevi de clasele V-VI, respectiv de clasa a XI-a. Profităm de ocazie să aprofundăm din punct de vedere tehnic şi tehnologic, lucrările unor artişti de renume din istoria artei româneşti, care au legătură cu zona Sucevei. Inedit este faptul că elevii au posibilitatea de a picta în muzeu, într-un cadru diferit de atelierul de la şcoală, întrucât sunt aproape de operele din instituţia muzeală. În cadrul atelierelor, facem analiză pe lucrări, comparaţii între autori, vedem care este diferenţa dintre stilurile abordate de aceştia, lucru pe care la şcoală nu reuşim întotdeauna să-l facem din cauza timpului limitat”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Camelia Rusu Sadovei, profesor în cadrul Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Aceasta a precizat că la atelierele de joi, elevii au fost duşi la Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, acolo unde au avut posibilitatea să vadă şi să analizeze lucrările artistei Elena Greculesi. “Copiii au descoperit ce povestesc lucrările dincolo de imaginea uşor perceptibilă (desen, formă, compoziţie), au descifrat simboluri şi subînţelesul fiecărei compoziţii. Ideea organizării unui astfel de proiect este mai mult decât benefică şi sper din toată inima ca acest atelier de pedagogie muzeală, pentru că aşa ar trebui să se numească, să funcţioneze cu spor în comunitate. Aceste ateliere se petrec în timpul liber al copiilor”, a explicat Camelia Sadovei.

“Vin cu plăcere la acest atelier înainte de a începe orele de curs, pentru că pictura mă relaxează. Ceea ce fac aici mă ajută foarte mult, deoarece sunt mult mai atent la ore şi mai puţin stresat”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Andrei Ilaşcă, elev în clasa a V-a B, la colegiul sucevean.

În acelaşi ton optimist, Ioana Rusu Sadovei, a spus: „Mă simt mult mai confortabil să pictez la muzeu, decât în atelierul şcolii. Aici nu suntem stresaţi de nota cu care ar putea fi notată lucrarea. Mă simt relaxată, lucru care mă ajută să dau frâu liber imaginaţiei mele”.

Atelierele de lucru continuă în acest week-end la Muzeul de Ştiinţele Naturii cu două sesiuni de lucru, stabilite între orele 10.00-12.00, respectiv 14.00-16.00.

Precizăm că la finalul activităţilor, lucrările elevilor vor fi prezentate în expoziţia concurs, unde acestea vor fi votate de creatori şi vizitatori deopotrivă. Lucrările cu numărul cel mai mare de voturi vor fi premiate din fondul alocat acestei activităţi.


Intră acum și în grupul de