Sedinta comuna a Consiliului Judetean Suceava si Consiliului Regional Cernauti. NewsBucovina.ro transmite LIVE TEXT


Intră acum și în grupul de

Sedinta comuna a Consiliului Judetean Suceava si Consiliului Regional Cernauti, ce are loc la sediul Palatului Administrativ din municipiul Suceava, a inceput cu intonarea imnurilor celor doua state.

La sedinta participa si Mychail Papiev, guvernatorul regiunii Cernauti.

Presedintele Consiliului regional Cernauti, Mihail Gainiceru, s-a adresat in cadrul sedintei comune in limba romana.

Mihail Gainiceru: “Am permisiunea din partea deputatilor Consiliului regional Cernauti sa vorbesc azi in limba romana. O locomotiva a miscarilor in regiune sunt actiunile care se fac la Cernauti si la Suceava. Noi suntem convinsi ca in timp scurt vom avea o posibilitate sa intram in Romania si UE fara vize, asa cum se intampla azi pentru cetatenii din Romania si UE.

Guvernul si Parlamentul Ucrainei au facut o chestie fara precedent, in spatiul CSI si anume au eliminat vizele pentru cetatenii UE. Speram ca vom avea o intelegere si un prim pas sa fie semnat acordul pentru trafic mic intre Romania si Ucraina.

Relatia intre Cernauti si Suceava e un exmplu care e urmarit de mai multe regiuni din Ucraina si din Suceava.”

Mychail Papiev: “Scopul activitatilor noastre comune consta in exploatarea eficienta a avantajelor oferite de pozitionarea geografica. Vrem Bucovina sa devina un avanpost al Ucrainei spre Uniunea Europeana.

In ciuda recomandarilor noastre si a cererilor venite din partea romana, s-au ignorat problemele presante ale euroregiunii. Inconsecventa trebuie depasita. Pozitia noastra comuna cu Consiliul Judetean Suceava e ca sa ne implicam pentru stabilirea unei opere sistematice.”

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava: “Si Suceava si Cernauti au recunoastere oficiala a statelor, avand consulate in ambele orase.”

Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava: “E o mare bucurie pentru mine ca sunt prezent aici alaturi de dvs. Reprezint guvernul ucrainean aici la Suceava si noi, ca si consulat, facem tot ce e posibl pentru colaborarea cat mai buna si deschisa intre Romania si Ucraina. Tot ce inseamna colaborare transfrontaliera intre cele doua state. Sustinem tot ce inseamna colaborarea interregionala intre Suceava si Ucraina.

Stiti ca anul trecut a venit o idee buna si sustinuta de cele doua regiuni, din partea ambasadorului Austriei de la Kiev si avem la ora actuala un dialog bucovinean ce inseamna dialog politic. A fost o idee un pic uitata.

Trebuie sa colaborarm cat mai bine in domeniul economic. Am primit o promisiune din partea presedintelui si premierului Ucrainei. Trebuie sa muncim in directia asta, pentru ca avem situatia asta economica pe care o avem si trebuie sa ne ajutam.”


Intră acum și în grupul de