Parintele Justinian Cojocar si-a lansat cea de-a patra carte. Vezi aici in ce context!


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presă  

Carte_-_Obiectele_de_valoare_istorică_-_artistică_și_od oarele_Bisericii_Sfântul_Dumitru_din_Suceava_-_1Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a continuat tradiția și anul acesta, organizănd o Seară Culturală înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Vreme de aproximativ două ore, cei prezenți la eveniment, care au umplut Sala Dom’ Polski din Suceava, au intrat în atmosfera de bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos cântând și ascultând colinde, dar participând și la o lansare de excepție a celei de-a patra cărți a Părintelui Justinian Cojocar: „Obiectele de valoare istorică – artistică și odoarele Bisericii Sfântul Dumitru din Suceava”.

Părintele Justinian Cojocar ne descrie în carte obiectele de valoare istorică şi artistică. Ele fac parte din patrimoniul cultural național bisericesc. Cruci vechi, icoane vechi zugrăvite de pictori de demult, veșminte, Antimise, epitafuri, cărți de slujbă vechi, toate aceste și-au găsit descrierea în paginile cărții, scrise cu multă acrivie de pr. Justinian.

Un capitol aparte îl reprezintă referirea la părticelele din Sfintele Moaște ce se află la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava, precum și la Lemnul Sfintei Cruci care de asemenea se află la Biserica rareșiană. În carte cititorii pot să afle mai multe despre Icoana Maicii Domnului Pantanassa, regina tuturor, atotvindecătoarea și vindecătoarea de cancer. O copie a acestei icoane se află la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava.

Carmen Veronica Steiciuc, preşedintele Societății Scriitorilor Bucovineni, emoționată de spectacol și impresionată de carte, a spus: „Cuvântul zidește. El dă tărie. Așezarea cuvintelor din carte arată armonia lucrării. Cartea este foarte bine construită și impresionează atât prin calitatea cuprinsului, cât și prin aspectul său, care a apărut în condiții grafice excepționale. Părintele Justinian face cinste Bisericii și culturii bucovinene cu această carte. Îl felicit din toată inima pentru cea de-a patrea carte și-i mulțumesc că mi-a oferit ocazia să particip la acest eveniment cultural”.

Pr. Prof. Aristarch Cojocar l-a felicitat pe Pr. Justinian pentru strădaniile sale cărturărești: „Mă bucur să văd că pr. Justinian, fiul meu, rodește spre mântuire, strădaniile lui în fruntea acestei Asociații fiind cu siguranță înscrise în analele culturii și spiritualității din Bucovina și nu numai”.

Au colindat nemaipomenit de frumos preoții Coralei „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți. Au venit de departe, înfruntând nămeții și au fost vestitori ai Nașterii Mântuitorului pentru oamenii prezenți, care i-au aplaudat îndelung în picioare.

Au încântat auditorii și Cvartetul „Amadeus”, format din membrii ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, Grupul Psaltic „Sfântul Nectarie” din Suceava și Corul profesorilor de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”.

Îmbăcați în portul bucovinean, cu opinci și trăistuță, copiii Grupului Folcloric al Școlii Generale Nr.1 Suceava au transformat sala Dom’ Polski într-o uliță a satului, unde i-au colindat pe oamenii credincioși și cuminți ce i-au răsplătit cu aplauze. Bucurie în suflet au adus și copiii de la Centrul de Educație Incluzivă (Școala Specială) din Gura Humorului. Părăsiți de părinți, unii dintre ei chiar cu părinți care nu mai sunt în viață și înlăturați de celelalte rude, au colindat îmbrăcați național, cu tobe, vioare și chitare.

Parohia Milișăuți a fost reprezentată de Corul „Sfântul Procopie”. Toți au fost îmbrăcați în portul nostru frumos național și au intrepreat colinde tradiționale din Bucovina, Ardeal și din Coleacția Ioan Bocșa.

Copiii corului Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava, dirijat de Pr. Justinian Cojocar, au emoționat sala cu glasurile lor cristaline și calde. Copiii au participat la orele de cateheză susținute de Pr. Justinian din fiecare sâmbătă la biserică.

Bucurie mare au făcut celor prezenți, dar mai ales Pr. Justinian, care le este profesor de religie, și copiii corului Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava.

Tineri artiști de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” au susținut un recital la pian și vioară, interpretând piese clasice și colinde.

Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”


Intră acum și în grupul de