Sase taxe si impozite locale, majorate in sedinta de indata a CJ Suceava. Vezi care sunt acestea (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Plenul Consiliului Judeţean Suceava a aprobat, joi, majorarea unor taxe, impozite şi tarife locale. La sfârşitul lunii decembrie 2012, CJ Suceava a adoptat o hotărâre privind nivelul taxelor, impozitelor şi tarifelor locale, iar şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a explicat că a fost nevoit să convoace de îndată o şedinţă a CJ în prima zi lucrătoare a anului 2013 pentru a corela hotărârea CJ adoptată anul trecut cu prevederile HG 1309 adoptată în 27 decembrie 2012 de Guvern. El a arătat că la şase poziţii taxele şi impozitele locale stabilite de CJ Suceava sunt mai mici decât minimul prevăzut prin Hotărârea Guvernului din 27 decembrie şi că este nevoie să fie modificate. „Mergem doar la nivelul minimal prevăzut”, a spus Nechifor.

Astfel, s-au modificat cu 16 la sută taxa pentru certificatul de urbanism pentru clădiri cu o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi precum şi valoarea de impozitare a clădirilor, iar de la un leu la cinci lei a crescut tariful pentru eliberarea de acte de la serviciul de evidenţa populaţiei.

Liderul consilierilor judeţeni PDL, Vasile Ilie, a spus că PDL nu este de acord cu nicio majorare de taxe şi impozite şi a subliniat că premierul Victor Ponta a declarat că va lăsa la latitudinea consiliilor locale modificarea acestora. „Noi nu votăm majorări de taxe şi impozite ci doar majorări de pensii şi salarii”, a spus Ilie, iar Nechifor i-a replicat că PDL este partidul care a tăiat pensiile şi salariile.

Consilierul judeţean PDL Ioan Bădeliţă, a întrebat dacă această majorare cu 16 la sută reprezintă corelarea cu inflaţia din ultimii trei ani şi dacă Guvernul mai are de gând să stabilească o nouă creştere a acestor taxe şi impozite, exprimându-şi nemulţumirea că  dacă Guvernul stabileşte nivelul de impozitare locală Consiliul judeţean nu mai are nici un rol.

Un alt consilier judeţean PDL, Tudor Plăcintă, a spus la rândul său că premierul Victor Ponta a declarat în nenumărate rânduri că Guvernul nu majorează nivelul taxelor şi impozitelor, dar că se pare că aceasta a fost până la câştigarea alegerilor parlamentare. „Până în 9 decembrie a venit Moşul, iar după 9 decembrie a venit Gerilă”, a spus Plăcintă. În urma votului, hotărârea CJ Suceava de majorare a unor taxe şi impozite a fost adoptată cu 19 voturi ale consilierilor judeţeni USL şi PPDD în timp ce cei zece consilieri judeţeni PDL prezenţi au votat împotrivă.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie. În 27 decembrie, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, anunţa că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani. El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităţilor locale obligativitatea de a indexa taxele şi impozitele locale, dar că în prima şedinţă de anul viitor va fi adoptată o ordonanţă prin care această indexare va rămâne la latitudinea administraţiei.


Intră acum și în grupul de