Fostul rector al USV sustine ca politicienii suceveni nu au fost alaturi de universitate in momentul clasificarii in categoria C (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Adrian Graur

După ce Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a câştigat procesul intentat Ministerului Educaţiei privind clasificarea instituţiei academice în categoria instituţiilor de învăţământ superior centrate doar pe educaţie, fostul rector, prof.univ.dr. Adrian Graur, le reproşează politicienilor suceveni că nu au fost alături de instituţie în momentul clasificării nefavorabile.

„Avem şi un sentiment de regret pentru faptul că la vremea respectivă politicienii locali nu au fost alături de universitate, nu au fost alături de locurile unde se crea valoare şi unde aveam reprezentativitate. Sper ca această stare de lucru să fie curmată, iar Suceava să îşi poată recăpăta integritatea meritată în contextul naţional şi european”, a transmis prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, joi, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că România ar trebui să răspundă la întrebarea dacă mai are nevoie de universităţi în oraşele de provincie. Fostul rector este de părere că la Suceava încă este nevoie de o formă de învăţământ superior, întrucât în municipiu încă nu a fost formată elita intelectuală care să poată asigura o dezvoltare corespunzătoare şi armonioasă a tuturor regiunilor României.

„Trebuie schimbată filosofia de finanţare a învăţământului superior. Politicienii au ridicat în permanenţă problema existenţei unei universităţi în Top 500, însă dacă veţi urmări finanţările universităţilor care fac parte din acest top, veţi fi speriaţi. De exemplu, în 2009, universităţile de pe locul 401 până la 500 au avut cea mai mică finanţare de 700 milioane de dolari. În acel an, Universitatea << Alexandru Ioan Cuza >>  din Iaşi avea 120 de milioane de dolari. Cum poţi să gândeşti că se va putea realiza excelenţă, valoare, într-o subfinanţare ca cea din învăţământul românesc”, a subliniat prof.univ.dr. Adrian Graur.


Intră acum și în grupul de