Casele Judetene de Asigurari ar putea fi desfiintate. Vezi ce se va intampla cu Directiile de Sanatate Publica judetene!


Intră acum și în grupul de

CAS Suceava

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, a evocat din nou posibilitatea desființării Caselor Județene de Asigurări. Mai mult, se vorbeşte despre desființarea Direcţiilor de Sănătate Publică județene, scrie dcnews.ro.

Potrivit sursei citate, prin desființarea Caselor de Asigurări s-ar reduce o parte din costurile de funcţionare ale sistemului, odată ce rolul acestora va fi preluat de o Agenție de plăți sau de unele birouri specializate ale Ministerului Sănătății. În prezent, Casele cheltuie între 2-3 la sută din fondurile colectate pentru plata personalului, întreținere, chirii etc.

Ministerul este de părere că această sumă s-ar putea reduce cu 30%, adică la 1-2%. Modalitatea prin care va fi administrată finanțarea, după desființarea caselor nu a fost făcută publică.

Schimbarea, după modificarea Constituției și regionalizare

Aceeaşi sursă arată că, Direcțiile de Sănătate ar putea fi desființate doar dacă rolul acestora va fi preluat de structuri de control de la Ministerul Sănătății și de structuri administrative ale autorităților locale. Cel mai probabil, Institutul de Sănătăte Publică ar putea prelua sarcinile respective. La nivel local, direcțiile vor fi, de fapt, concentrate în 8 instituții, regionale. Acest transfer ar putea aduce economii Ministerului, care alocă peste 10 la sută din buget pentru funcționarea DSP-urilor (bugetul nu include pe cel al CNAS, ci este vorba de bugetul pentru funcționarea MS, de circa 10 ori mai redus). Cheltuielile vor crește la administrațiile locale și la cele regionale.

În reorganizare ar urma să fie prinși circa 5.000 de funcționari, fiind vizate jumătate din posturi.

Declaraţiile au fost făcute cu ocazia Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România, mai arată dcnews.ro.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Suceava este condusă de Adela Băişanu, iar Direcţia de Sănătate Publică Suceava, de Ludovic Abiţei.

 


Intră acum și în grupul de