Bibliotecarii din judet au participat la colocviul profesional anual organizat la Falticeni


Intră acum și în grupul de

“Servicii specializate pentru întreaga comunitate” este titlul sub care au debutat vineri, 15 martie 2013, lucrările colocviului profesional anual al bibliotecarilor-coordonatori ai bibliotecilor municipale şi orăşeneşti din judeţul Suceava, găzduit de Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu” Fălticeni, informează într-un comunicat de presă, Nicoleta Hoştinariu, bibliotecar – coordonator, în cadrul instituţiei fălticenene.

Potrivit acesteia, participanţii la eveniment au fost întâmpinaţi de edilii municipiului Fălticeni: primarul municipiului, prof. Gheorghe Cătălin Coman, viceprimarul Gheorghe Aldea şi deputatul fălticenean Ioan Stan. Cu toţii au urat invitaţilor un călduros bun venit și succes în activitatea profesională.

Colocviu

Lucrările colocviului au fost deschise de directorul Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava, Gabriel Cărăbuş, cu intervenţia “Biblioteca Mileniului III”. Acesta a subliniat faptul că biblioteca publică trebuie să se adapteze noilor cerinţe ale cititorilor societăţii actuale, să devină şi un centru de informare comunitară capabil să satisfacă orice informaţie solicitată într-un timp cât mai scurt şi, de ce nu…  un „meeting place”.

Planificarea activităţii de bibliotecă, rapoartele statistice, evidenţa cititorilor şi alte aspecte legate de munca de bibliotecar au fost centralizate la nivel judeţean și prezentate de Mirela Lica, bibliotecar-metodist.

Planul strategic de dezvoltare al unei biblioteci a fost un alt punct de lucru al întâlnirii, materialul fiind prezentat de Lăcrămioara Cocuz, şef serviciu în cadrul Bibliotecii Bucovinei.

“După o pertinentă analiză SWOT a rezultatelor obţinute în bibliotecile din judeţ în anul 2012, am reţinut cu toţii punctele tari şi slabe pe care le avem ca instituţie de educaţie şi cultură în comunitate şi ce avem de îmbunătăţit în profesia noastră pe viitor.

Colocviu

La finalul întâlnirii, grupul de bibliotecari a efectuat o vizită documentară la muzeele din localitate.

Referitor la locul de desfășurare a acestui colocviu, trebuie spus faptul că, nu întâmplător, biblioteca din Fălticeni a fost aleasă să fie gazda acestui eveniment.

Aici, în ultimii ani, s-au derulat două proiecte care au fost înscrise în program ca exemple de bune practici la Biblioteca Municipală Fălticeni”, arată Nicoleta Hoştinariu în document.

Tot ea susţine că Proiectul Naţional “Cetăţeanul În Primul Rând”, derulat în colaborare cu Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung şi Asociaţia Universităţilor Populare Germane, are ca scop educarea cetăţenilor pentru implicarea activă în viaţa comunităţii. Proiectul are ca motto celebrul citat al lui Albert Einstein:”Statul este pentru oameni şi nu oamenii pentru stat”. Prin acest proiect, cetăţenii din municipiul Fălticeni au identificat, în cadrul seminariilor locale: Democraţia Participativă pe înţelesul tuturor (septembrie 2006) şi Centrul Local pentru Dezvoltarea Democraţiei (iunie 2007), nevoile comunităţii, le-au prioritizat şi le-au adus la cunoştinţa autorităţilor locale pentru a fi soluţionate. Un rezultat imediat al proiectului a fost amenajarea Parcului DODO primul loc de joacă pentru copiii din municipiu, urmând ca actuala conducere a primăriei, care a preluat iniţiativele GIL Fălticeni, să amenajeze cât de curând încă opt locuri de joacă pentru copiii din comunitatea fălticeneană.

Colocviu

În comunicat se precizează că cel de-al doilea proiect prezentat s-a intitulat Clubul Senioarelor Fălticenene, club înfiinţat din anul 2007 în Biblioteca Municipală Fălticeni, în parteneriat cu Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române – Filiala Fălticeni, societate care numără în prezent peste 300 de membre, fiind prezidată de prof. Aspazia Mancu. Proiectul vizează în primul rând îmbunătăţirea calităţii vieţii pensionarelor din localitate fiind urmărite obiectivele: învăţarea interactivă de-a lungul vieţii; dobândirea cunoştinţelor minime de folosire a calculatorului, a telefonului mobil, de plată on-line a facturilor; programe de consiliere pentru seniori vizând îmbătrânirea cu demnitate a acestora; acţiuni de socializare, expoziţii, simpozioane, pelerinaje; ajutorarea persoanelor nevoiaşe, cu dizabilităţi, elevi, studenţi orfani.

 


Intră acum și în grupul de