Nechifor: „Va fi adusa Lumina Sfantă la Suceava si in acest an, dar nu cu bani publici”


Intră acum și în grupul de

catalin nechifor 1

Prin colaborarea între Consiliul Judeţean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Patriarhia Română, Lumina Sfântă va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, a declarat, marţi, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor. „Va fi adusă Lumina Sfântă la Suceava şi în acest an, dar nu cu bani publici”, a spus preşedintele CJ Suceava, explicând astfel de ce aducerea Luminii Harice nu este inclusă în programul „Paştele în Bucovina”.

Potrivit lui Nechifor, va fi organizat un transport aerian împreună cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi în colaborare cu Patriarhia Română care va trimite o delegaţie la Ierusalim să aducă Lumina Sfântă la Bucureşti. „Vom transporta cu un avion de mici dimensiuni Lumina Sfântă, de la Bucureşti la Suceava astfel încât credinicioşii din Suceava să poată benefia de Lumina Harică”, a spus şeful administraţiei judeţene, precizând că detaliile urmează să fie stabilite împreună cu IPS Pimen Suceveanul.

Programul manifestărilor „Paştele în Bucovina” din acest an, făcut public de Consiliul Judeţean Suceava, nu include aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, cum s-a întâmplat în ultimii patru ani în mandatul fostului preşedinte al CJ Gheorghe Flutur. Manifestările din cadrul programului „Paştele în Bucovina” au început în 16 martie cu Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, iar în 23-24 martie, la Fundu Moldovei s-a va desfăşurat a 23-a ediţie a Festivalului naţional de muzică corală religioasă „Buna Vestire”.

Până de Paşte în localităţi sucevene vor fi organizate conferinţe religioase, concerte pascale, târguri pascale, expoziţii de ouă încondeiate meşteşuguri tradiţionale.

 În Săptămâna Patimilor se derulează programul „Drumul Ouălor Încondeiate”, pe patru rute, fiind cuprinse zonele etnografice ale judeţului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă şi expoziţii cu vânzare.

 În sâmbăta dinaintea Paştelui, în structurile turistice din judeţ se vor prezenta tradiţii în Ajun de Paşti, iar de la ora 23.00 se va desfăşura slujba de Înviere în toate bisericile şi mănăstirile din judeţ, în timp ce în Salina Cacica se oficiază „Învierea din adâncuri” la capela amenajată în salină.

 În prima zi de Paşte, pe lângă participarea la obiceiul sfinţirii de pască, apoi la slujbele de miruit, în municipiul Suceava vor fi organizate concursuri de ciocnit ouă roşii, dar şi concursuri de coşuri pascale.

În ultimii patru ani, când preşedinte al CJ Suceava a fost Gheorghe Flutur, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim, apoi împărţită credincioşilor la slujba de Înviere.


Intră acum și în grupul de