Vezi castigatorii editiei 2013 a Festivalului International „Umor la Gura Humorului”

gura humorului

 Cea de a XXIII a ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică “Umor la Gura Humorului”, care a avut drept temă la secţiunea de grafică satirică “1+1=?”, iar la secţiunea epigramă şi poezie umoristică, “Schengen”, şi-a premiat duminică câştigătorii.

Potrivit directorului Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică, Vera Romaniuc, la secţiunea grafică satirică s-au înscris  la ediţia din acest an 173 de concurenţi din 40 de ţări, participarea feminină la concurs fiind mai numeroasă decât la ediţiile precedente, respectiv 15 femei, dar şi 34 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Ea a arătat că la secţiunea literatură umoristică au participat 46 de concurenţi din România.

Vera Romaniuc a subliniat că  pentru prima dată jurizarea lucrărilor de grafică satirică s-a realizat on-line, în condiţiile în care o parte din membrii juriului acestei secţiuni sunt din Italia, Serbia, Germania şi Franţa. Ea a precizat că preşedintele juriului secţiunii de grafică satirică a fost Sandro Poggiali din Italia, iar din juriu au mai făcut parte Doru Bosiok din Novi Sad –Serbia, Harald Reimholz din Dusseldorf – Germania, Tudor Banuş din Paris – Franţa,  Florin Rogneanu şi Gabriel Bratu din Craiova, Vasile Mândră Crăiţă din Bacău, Mihai Truică din Timişoara, Radu Bercea şi Elvira Romaniuc din Gura Humorului şi Victor Rusu din Suceava.

Directorul festivalului a spus că în urma jurizării lucrărilor, premiul I în valoare de 500 de euro a fost acordat lui Luc Descheemarker – Belgia, premiul al II lea în valoare de 300 de euro lui Mikhail Zlatkovsky – Rusia, iar premiul al III lea în valoare de 200 euro lui Constantin Pavel – România, iar premiul “George Gavrilean” – 200 euro i-a fost acordat lui Masoud Ziaei Zardkhashoei  din Iran.

Totodată, în afara premiilor susţinute financiar de organizatori, conform  regulamnetului Festivalului, s-au mai acordat  două menţiuni ale juriului – neremunerate – pentru  Maryam Moodi – Iran şi Valeriy Chmyriov – Ucraina, iar premiul COV a fost acordat lui Constantin Cuberschi din Iaşi şi diploma de excelenţă graficienei sucevene Paula Şalar iniţiatoarea mişcării artistice Academia Liberă de Grafică Satirică „Paula Şalar”.

La secţiunea epigramă, premiul întâi a fost câştigat de ieşeanul Nicolae Stancu, premiul al doilea de bucureşteanul Pavel Lică, iar premiul trei de Ion Moraru din comuna gălăţeană Independenţa.

 Premiul întâi la poezie umoristică a fost obţinut de ieşeanul Vasile Vajoga, premiul al doilea de Lucian Liviu Perţa din Vişeul de Sus, iar premiul al treilea de clujeanul Petra Ioan Gârda.