Producatorii si procesatorii din industria laptelui au fost informati


Intră acum și în grupul de

De asemenea, Puscas le-a explicat participantilor rolul lor in pregatirea pentru aderare si in aplicarea acquis-ului in domeniu.
„Suntem cu totii constienti de importanta pe care o are calitatea laptelui, ca si a tuturor alimente, si aici ne puteti fi de ajutor cu argumente in ceea ce priveste capacitatea de productie si capacitatea dvs. de a va pregati calitativ pentru a intra si a rezista pe piata europeana”.

In primul rand, a explicat Puscas, unul din aspectele importante in implementare este legat de cota de productie pe care Romania trebuie sa o negocieze cu Uniunea Europeana, la care implicarea producatorilor este esentiala, prin furnizarea de date complete privind cantitatile de lapte procesat. Cota la lapte se calculeaza pe baza productiei realizate intr-o perioada de referinta – cantitatile de lapte livrate de catre producatori unitatilor de procesare si cantitatile de lapte vandut direct de catre producatori pe piata. Un alt aspect deosebit de important este cel referitor la calitatea laptelui, deoarece la calculul cotei se va lua in considerare laptele materie prima care corespunde din punct de vedere calitativ (continut in grasime si proteine, incarcatura microbiana, etc.), inca de la producator.

In cadrul discutiilor, Negociatorul Sef cu UE a solicitat producatorilor si procesatorilor de lapte sa isi evalueze capacitatea de a se conforma standardelor comunitare in domeniu: „In documentele de negociere, Romania a solicitat o perioada de tranzitie pentru modernizarea si retehnologizarea unitatilor de procesare a laptelui. Cu toate acestea, trebuie sa gasim inca de acum acele formule care sa ne permita saltul calitativ catre momentul aderarii. Sectorul laptelui are sanse mari sa fie competitiv, dar pentru aceasta este nevoie sa gasim niste solutii bune ca, pana in 2006, sa fim gata de functionarea pe piata europeana. Pentru ca pregatirea in acest sector este foarte dificila, orice solutie pe care o gasiti este binevenita, atata timp cat ea ne va permite sa negociem mai bine aceste aspecte” , a spus Puscas.


Intră acum și în grupul de