Soldatii romani vor ramane in Irak


Intră acum și în grupul de

Situatia celor aproximativ 730 de militari romani din Irak a fost discutata in sedinta de joi a Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

Pe de alta parte firma romaneasca de paza Bidepa a anuntat ca si-a retras toti angajatii din misiunile operative din Irak. Unul dintre angajati a murit luni si altul a fost ranit intr-o ambuscada in apropiere de Bagdad.

Directorul firmei de paza Bipeda din Irak, Dumitru Nicolae a declarat ca discuta cu partenerii de contract intoarcerea angajatilor sai in tara, din cauza violentelor din ultimele zile.

Un angajat al firmei, Alexandru Aron, a fost ucis, si un altul, Dan Caloeanu, a fost ranit, luni, intr-o ambuscada la 16 km de Bagdad. Directorul Dumitru Nicolae spune ca Dan Caloeanu se simte bine in urma operatiei si ca se va intoarce in tara in cateva zile pe ruta Kuweit-Germania. Firma discuta cu ambasada romana din Irak momentul repatrierii trupului neinsufletit al lui Alexandru Aron.

Cei 30 de angajati ai firmei romanesti de paza BIDEPA, au fost retrasi deja din misiunile operative.

Mai multe state din coalitia condusa de Statele Unite si-au pus problema retragerii din Irak. Cel mai inalt organism de securitate al Bulgariei a discutat acum cateva zile situatia din zona Karbala, unde se afla cei 500 de militari bulgari. Ministrul de externe bulgar a declarat ca nici un soldat bulgar nu va fi retinut in Irak daca va dori sa se intoarca acasa.

Premierul polonez Leszek Miller a declarat marti ca Polonia nu va trimite trupe suplimentare in Irak si ca analizeaza posibilitatea retragerii unor soldati din cei 2500 pe care i-a desfasurat.

Presedintele Filipinelor, Gloria Aroyo a declarat ca analizeaza posibilitatea retragerii contingentului filipinez din Irak din cauza violentelor persistente.


Intră acum și în grupul de