Aeroportul din Salcea se inchide pentru lucrarile de modernizare. Vezi de cand

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, miercuri că Aeroportul “Ştefan cel Mare” din Salcea va fi închis, începând cu data de 15 ianuarie 2014, pentru refacerea pistei de aterizare-decolare. Şeful administraţiei judeţene a declarat după o întâlnire cu conducerea Aeroportului Suceava şi cu firmele care execută lucrările de modernizare, că este necesară scurtarea cât mai mult posibil a perioadei în care se derulează lucrările de construcţie. „Cu cât scurtăm perioada de modernizare cu atât mai bine. Să nu ne întindem prea mult ca anul viitor să devină din nou operaţional cât mai repede având şi toate dotările moderne”, a spus Nechifor.

aeroport

 El a adăugat că în aceste condiţii pista va fi demolată complet împreună cu platformele adiacente, după care se vor efectua lucrările de excavare pentru noua pistă, la o adâncime de 1,65 metri, pe o lungime de 2.460 de metri cu o lăţime de 45 de metri, urmând ca apoi să fie construit stratul de rezistenţă şi turnat stratul de 40 de centimetri de mixtură asfaltică elastică. „Spargerea pistei şi reconstrucţia ei este o lucrare de mare anvergură”, a mai declarat preşedintele CJ Suceava care a subliniat că doar nevoia de transport de materiale dinspre şi spre şantier este de 60.000 de camioane cu încărcătură.

Şeful administraţiei judeţene a precizat că programul iniţial prevedea ca lucrările la pistă să se deruleze în etape, cu menţinerea aeroportului operaţional, dar că acest mod de lucru prelungea prea mult data la care se finaliza proiectul de modernizare şi ridica şi costurile, iar Romatsa a recomandat ca lucrările să se facă cu aeroportul închis.

Nechifor a mai declarat că în prezent lucrările se află în graficul stabilit în ceea ce priveşte construcţia noului turn de control şi a staţiei de tensiune de mare putere care va deservi aeroportul.

Preşedintele CJ Suceava a menţionat că va solicita şi Administraţiei române a serviciilor de trafic aerian Romatsa să fie pregătită să monteze Sistemul ILS (instrument landing system) pentru care are prevedere bugetară. „Investim în aeroport din trei direcţii. O dată prin Romatsa care instalează aparatura de control şi trafic aerian, modernizarea pistei şi a sistemului de balezaj, prin proiectul finanţat de Uniunea Europeană, dar şi modernizarea aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean”, a declarat Nechifor.

 El a mai spus că fiecare etapă de modernizare va fi monitorizată şi certificată de experţi întrucât pista este construită pentru aeronave de mari dimensiuni, iar ulterior aeroportul sucevean va reautorizat.

Aeroportul Suceava este modernizat printr-un proiect cu finanţare europeană prin POS-Transporturi, contractul de execuţie fiind semnat în 9 august cu firma Tehnic Asist din judeţul Botoşani pentru modernizarea pistei de rulare, a balizajului, a turnului de control şi pentru pregătirea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS, costul investiţiei fiind de 105 milioane de lei fără TVA. Compania Tarom a anunţat că va relua din 17 noiembrie cursele Bucureşti-Suceava.