Romania se abtine la votul din ONU privind Tribunalul Penal International


Intră acum și în grupul de

Conditia este ca votul sau sa nu fie decisiv pentru respingerea documentului.

Statele Unite au nevoie de cel putin noua voturi favorabile pentru adoptarea rezolutiei si conteaza deja pe sapte voturi. Conform unor surse din Consiliul de Securitate, Franta, Spania, Germania, Brazilia si China au anuntat ca se vor abtine. Beninul este inca indecis.

Americanii vor imunitate in fata Curtii Penale Internationale

Acum o saptamana Statele Unite au depus acest proiect de rezolutie, care vine sa extinda prevederile unui act similar adoptat anul trecut si care expira la 1 iulie.
Ulterior el a fost retras din cauza opozitiei mai multor state membre ale Consiliului de Securitate, insa Washington-ul spera sa poata obtine adoptarea sa la timp.

Vineri, China a anuntat ca ia in considerare posibilitatea folosirii dreptului de veto in Consiliu. Ambasadorul chinez la ONU, Wang Guangya, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca rezolutia initiata de Statele Unite va oferi acoperire legala fortelor americane responsabile pentru abuzuri similare cu cele semnalate in inchisorile din Irak si Afganistan.

Beijingul a sustinut o rezolutia de anul trecut insa afirma acum ca autoritatile chineze impartasesc ingrijorarea altor tari in legatura cu comportamentul fortelor americane, „care incalca legislatia internationala si umanitara”.

Rezolutia va asigura imunitate pentru actualii si fostii demnitari din tari care, ca si SUA, nu au ratificat tratatul de infiintare a Curtii Penale Internationale.

Expertii in drept international sustin ca militarii americani nu pot fi urmariti pentru crimele comise in Irak si Afganistan. Nici Statele Unite, nici Irakul nu au ratificat tratatul, astfel incit se afla in afara jurisdictiei Curtii, iar Afganistanul a semnat un acord cu Statele Unite, prin care este asigurata imunitatea militarilor americani.

Romania a fost printre primele state care a parafat actul care conferea imunitate americanilor, insa ulterior, la presiunile Uniunii Europene, documentul nu a mai fost votat in parlament.


Intră acum și în grupul de