Ministerul Sanatatii se va orienta catre colecta mobila de singe


Intră acum și în grupul de

Pe 18 iulie a.c. MS a prezentat primele concluzii atat in fata ministrului Sanatatii, cat si in fata reprezentantilor mass-media legate de activitatea specifica a retelei de transfuziologie. Dupa o evaluare a modului de recoltare, control, depozitare si distributie a sangelui si a componentelor de sange s-a constatat ca acestea ajung de la donator la bolnavul din spital dupa ce sunt testate si verificate conform „Ghidului de Bune Practici in prepararea, conservarea si utilizarea sangelui” al Consiliului Europei. Ghidul este utilizat de catre toate tarile europene si deci, si de catre Romania. Inaintea recoltarii, toti donatorii sunt consultati, li se efectueaza initial un set de analize de baza si completeaza un chestionar special care cuprinde date personale legate de starea de sanatate si riscul de transmitere al unor boli infectioase. Pacientilor acceptati li se recolteaza sange care este testat pentru HIV,hepatita B, hepatita C, HTLV, sifilis, examen bacteriologic si se determina transaminazele si grupul AB0 si Rh. Ulterior, sangele integral validat se poate refrigera timp de maximum 40 de zile la 4-8 grade Celsius, iar in acest interval este furnizat unitatilor medicale care-l solicita. In Romania, conform anchetelor epidemiologice realizate de catre specialistii de la directiile de sanatate publica nu evidentiaza probleme legate de utilizarea sangelui si a produselor de sange. Afirmatii conform carora riscurile de transmitere a infectiei HIV sunt de 10 ori mai mari ca in alte tari europene nu sunt reale, nefiind fundamentate stiintific in nici un fel. Mai mult, diectorul general al OMS, dr. Lee, a felicitat Romania in cursul recentei sale vizite pentru eliminarea transmiterii nosocomiale a HIV, care include si ransfuziile de sange. Conform declaratiilor specialistilor, opinia publica trebuie sa stie ca toate testele pentru depistarea unor posibile nereguli ale sangelui folosit la tranfuzii sunt efectuate corespunzator, iar aparatura mai veche este perfect functionala si beneficiaza de contract de service la nivel national care se realizeaza in max. o ora de la solicitare. Spatiile frigorifice sunt suficiente pentru numarul actual de donari, insa se preconizeaza marirea lor prin proiecte finantate de catre MS sau de catre Comisia Europeana (prin proiecte Phare).
In ultimii ani cererea de sange din partea unitatilor medicale a crescut foarte mult, iar numarul donatorilor a ramas relativ scazut.
Problemele cu care se confrunta spitalele in privinta asigurarii necesarului de sange sunt de mai multa vreme in atentia ministrului Sanatatii. La propunerea sa, reprezentantii Ministerului Sanatatii au elaborat un proiect de act normativ care prevede cresterea valorii compensatiilor primite de persoanele care doneaza sange de la 200 000 la 300 000. In prezent acest document se afla la Ministerul Finantelor pentru aprobare. In coordonarea Ministerului Sanatatii, Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate va derula anul acesta in parteneriat cu Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, o campanie de constientizare a populatiei cu privire la necesitatea donarii voluntare de sange. Aceasta campanie va fi finantata de Fondul Global de lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei cu aprox. 300.000 USD. Din pacate, Romania ocupa in prezent ultimele locuri in Europa cu doar 17 donari la 1000 de locuitori.Tot pentru cresterea numarului de donatori, reprezentatii MS se gandesc la achizitionarea unui numar de aprox. 27 de ambulante care sa fie folosite pentru colecta mobila. In prezent aceasta reprezinta doar 20 % din intreaga colecta de sange.


Intră acum și în grupul de