LIVE: Conferinta de presa la Consulatul General al Ucrainei la Suceava


Intră acum și în grupul de

Vasyli BoecikoConferinta de presa

Vasyli Boeciko, consulul Ucrainei la Suceava:

„Pentru noi e foarte important sa va informam in ce priveste situatia din Ucraina. Ieri, ambasadorul Ucrainei al Bucuresti a sustinut o conferinta de presa din partea noului Guvern ucrainean.

Ambasada se ocupa cu problemele politice. Consulatul se ocupa cu problemele consulare, dar situatia de azi din Ucraina ne cere, si Guvernul la fel ne cere, sa informam obiectiv si corect ce inseamna situatia acolo.

Multumesc presedintelui Organizatiei Ucrainenilor din Suceava care a fost de acord sa ne intalnim si sa avem discutii. Noi primim ordine de la Ministerul de Externe. Situatia e una de alerta. Toata lumea ucraineana sustine Ucraina, pe poporul ucrainean si pe Guvernul cel nou stabilit acum la Kiev.

In SUA traiesc peste 1 milion de ucraineni. In Canada, peste 1,2 milioane, si ne intereseaza parerea lor.

Tot ce inseamna forta de munca plecata din Ucraina la munca in UE stiu ce se petrece. In calitate de consul, multumesc presedintelui, Guvernului roman si poporului roman si puterii locale sucevene ca ne sustineti pe noi. Vad asta nu doar cand ma intalnesc cu dvs., dar am primit si telefoane si lumea ne sustine in aceasta clipa foarte grea.

Am avut intalniri cu prefectul judetului Suceava si avem legatura directa cu reprezentantul Guvernului din judet cu granita la Ucraina.

Tinem legatura si cu granicerii romani. Am avut si convorbiri telefonice cu cei de la granita. Multumesc Guvernului roman ca au primit la Bucuresti 11 oameni raniti in Piata Independentei, la Maidan, in Kiev. Li se acorda o mare atentie. Ei au protestat pasnic, dar au primit gloante de razboi.

Noi cerem ferm partii ruse sa retraga fortele din Crimeea. Sunt forte rusesti, dar fara semne pe uniforme, dar cu semne pe masini. Noi avem mare incredere ca acest conflict se va rezolva pasnic. Trebuie sa fie rezolvat. S-au intamplat revolutii si stiu ce inseamna relatiile exerne, dar cand lumea e asa de civilizata si e imposibil sa se intample asa ceva cand Ucraina a dorit sa intre in UE. Avem incredere foarte mare si in tarile vecine din partea de vest.

Vom primi gaz natural din partea Slovaciei si pentru noi inseamna foarte mult. E un lucru de rezolvat si sustinerea financiara. Trezoreria e goala la noi. Banii au plecat undeva prin Cipru. SUA s-a pronuntat ca va da o suma pentru sustinerea economiei si a situatiei sociale. Ucraina a cerut convorbiri rapide cu FMI si avem incredere ca vom rezolva situatia asta. Maine va fi un summit extraordinar al UE cu tema unica UCRAINA.

E important ca in Ucraina sa fie organizate mai multe vizite a ministrilor de externe si reprezentanti din guvernele care ajuta si au posibilitatea asta.

La granita cu Ucraina, acum, circulatia e libera. In Regiunea Cernauti, e liniste. In regiuni au fost schimbati presedintii administratiei de stat. Au fost numite si la cele cu granita cu Romania. Personal, am incredere foarte mare si e foarte bine ca ne-am intors cu fata catre Uniunea Europeana. Pentru noi, diplomatii, a fost o surpriza foarte mare ca nu am semnat documentele cu UE.

Noi primeam de la ambasada note privind asocierarea cu UE. Personal, am subliniat asta. Am avut evenimente si intalniri cu oameni de afaceri din Romania si am subliniat ca va fi foarte bine in ce priveste comertul dupa ce semnam acordul cu UE.

Erau pregatite si niste proiecte si totul mergea bine si la doua saptamani de la Vilius a venit decizia foarte surprinzatoare pentru noi. Speram ca noul Guvern va face discutiile foarte precis si speram ca asocierea sa fie semnata cat mai repede. Noi suntem popor european si vom fi si mai deschisi si facem tot ce e posibil pentru democratizarea Ucrainei. Subliniez ca daca Ucraina va semna asocierea cu UE, inseamna ca trebuie sa dam respect legislatiei europene si pentru sustinerea minoritatilor nationale cum de altfel se intampla in Romania.

Eu stiu ce stiu. Situatia e mai linistita in zona occidentala a Ucrainei. In zona de Est si in Crimeea situatia e foarte tesionata si e bine de adresat la ambasada daca doreste cineva sa mearga spre est. Noi trebuie sa sfatuim oamenii ca situatia e mai complicata in est. Pentru  zona transfrontaliera cu Romania, nu vedem sa se intample ceva complicat la Cernauti. Situatia e acum mult mai buna decat a fost acum 4 saptamani.

Ar fi nevoie de aproximativ 18 miliarde de dolari de la FMI pentru Ucraina ca imprumut. In Transnistria sunt trupe rusesti si daca e situatia tensionata in Crimeea si la estul Ucrainei, probabil ca si in Transnistria a fost o stare de alerta pentru trupele rusesti cantonate aici.”


Intră acum și în grupul de