Festivalul International al Scolilor de Teatru, in perioada 5-12 iulie, la Suceava


Intră acum și în grupul de

nechifor, ursu, popa

 

În perioada 5-12 iulie, la Suceava va avea loc ediţia pilot a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, în organizarea Consiliului Judeţean Suceava, Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie şi a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, a arătat într-o conferinţă de presă că suportul tehnic este furnizat de UNATC, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Muzeul Bucovinei vor pune la dispoziţie spaţii şi logistica pentru desfăşurarea acestui festival.

Preşedintele CJ Suceava a menţionat că acest concept doreşte să pună „o ancoră  importantă în zona naţională şi internaţională în partea de teatru” şi speră să formeze un public pentru teatru.

Nechifor a precizat că trei spectacole vor fi jucate în alte localităţi decât municipiul Suceava, iar o parte dintre piese vor fi prezentate în spaţii neconvenţionale. „E un efort şi din partea actorilor, dar cred în ideea de a ieşi cu cultura în stradă, lângă cetăţean”, a spus Nechifor.

 La rândul său, rectorul UNATC, Adrian Titieni, a declarat că e nevoie de o întâlnire pe palierul culturii şi că organizarea acestui festival este un prim pas într-un lanţ de asemenea întâmplări.

 El a spus că vor fi prezente la această primă ediţie şcoli de teatru di România, Anglia, Ungaria, Republica Moldova şi Rusia. „Polul de expertiză îl reprezintă Rusia şi Anglia”, a spus Titieni care şi-a exprimat încrederea că împreună cu Universitatea din Suceava va fi creat un eveniment „ca la a doua ediţie”.

 Rectorul USV, Valentin Popa, a declarat că universitatea suceveană va pune la dispoziţie întreaga logistică, atât săli pentru spectacole cât şi pentru ateliere, dar şi cazarea participanţilor.

 Decanul Facultăţii de Teatru din UNATC, Paul Chiribuţă, care este unul dintre executivii festivalului, a apreciat că Bucovina este locul potrivit pentru dezvoltarea şi perenizarea unui festival internaţional care să aducă şcolile cele mai interesante şi, cu timpul, trupele cele mai active din Europa.

 El a arătat că entuziasmul tinerilor este un vector important cu care să fie animată regiunea şi că este încurajat astfel şi turismul cultural.

 Chiribuţă a precizat că vor fi prezente şcoli de teatru din Cluj Napoca, Iaşi, Sibiu, Bucureşti, Târgu Mureş, din Miskolc (Ungaria), Republica Moldova, Royal Academy of Dramatic Art din Londra şi Universitatea de Arte Teatrale- GITIS din Federaţia Rusă.

 El a mai declarat că la atelierele care se vor desfăşura pe parcursul festivalului vor participa invitaţi de marcă ai vieţii teatrale de la care studenţii să aibă ce învăţa şi ceva în plus, urmând să fie prezenţi actori cunoscuţi din România, dar şi că se aşteaptă şi răspunsul la invitaţie adresată unui actor important din străinătate.

Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, a declarat că acest festival completează portofoliul de activităţi ale instituţiei şi a adăugat că Cetatea de Scaun va fi unul dintre locurile unde se va prezenta unul dintre spectacole. El a arătat că bugetul festivalului este de 150.000 de lei.


Intră acum și în grupul de