Directorul Serviciului de Securitate al Ucrainei susține că în 2015 a dejucat o tentativă de împingere a granițelor lumii ruse în interiorul României și a Moldovei


Intră acum și în grupul de

Rusia avea în plan crearea, în 2015, a așa-zisei ”republici populare basarabene” care avea o importanță strategică în împingerea ”granițelor lumii ruse”, sau dacă vreți a ”primăverii ruse”, în interiorul României și a Moldovei, a declarat Vasili Hrițak, directorul directorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în timpul unui speach în cadrul ”Ukrainian week in London”, transmite tv ”Priamoi”, potrivit Bucpress.eu.

Lider al „Republicii Populare Basarabene”, în 2015, urma să devină un actual deputat al Radei Supreme a Ucrainei.

„Am fost nevoiți, în luna aprilie 2015, sa trimitem grupul nostru blindat, forțele noastre speciale și anchetatorii și noaptea să executăm un marș fortat de 700 de kilometri, de la Kramatorsk la Odesa. Acolo să efectuăm un număr foarte mare de perchezitii, rețineri, confiscări de explozibili și așa mai departe. Planul (lor) era să arunce în aer podul peste Limanul Nistrului și, de asemenea, podul peste Nistru și să proclame crearea „Consiliul naţional basarabean“ – a spus directorul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

 

El a adăgat că lider al „Consiliul naţional basarabean“ trebuia să fie numit un deputat de atunci al Radei Supreme, care este si astazi deputat al parlamentului de la Kiev.

 

„Detonând cele doua poduri, sudul Basarabiei ar fi fost izolat de Ucraina, iar din Transnistria urmau să soseasca așa-numiții ”omuleti verzi”. După cate stiti acolo (in Transnistria) sunt dislocati mii de soldați și ofițeri ruși. Se urmarea crearea unui „consiliu popular basarabean”, de unde să se dezvolte ofensiva „Primăverii rusești” în interiorul Moldovei și României. Am stricat aceste planuri. Puțini oameni știu despre acest lucru, dar este ceea ce am reusit sa facem”, a spus Hrițak.


Intră acum și în grupul de