Învățători și profesori de limba română din Bucovina de Nord vor veni la cursuri de perfecționare la Iași


Intră acum și în grupul de

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula proiectul Curs de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în învățământul primar și în cel gimnazial sau liceal,  în regiunea Cernăuți- Ucraina, la Iași, în perioada 24-29 iulie 2019.

Stagiul de perfecționare se va desfășura pe parcursul a șase zile, având două teme majore: Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară. Cursurile vor fi predate de profesori metodiști de la Inspectoratul Școlar Județean Iași. La cursuri vor participa 20 de profesori care predau limba română, sau în limba română, în regiunea Cernăuți, Ucraina.

Daca în prima parte a zilei profesorii și învățătorii vor învăța cum să crească atractivitatea și calitatea actului educațional în limba română, în partea a doua a zilei aceștia vor putea vizita diferite obiective turistice, spirituale și culturale, precum Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Biserica Trei Ierarhi și Mănăstirea Golia.  În cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vor putea vedea mai multe muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, dar și Muzeul Unirii. Muzeul Național al Literaturii Române Iași își va deschide porțile pentru cadrele didactice din Cernăuți la Bojdeuca lui Ion Creanga din Iași.Tot în cadrul MNLR Iași profesorii pot admira Colecția „Istoria teatrului românesc”, găzduită în Parcul Copou. În măsura timpului disponibil, aceștia pot vizita și Grădina Botanică.  

Acțiunea își propune promovarea și susținerea învățării în limba română în regiunea Cernăuți, Ucraina, pentru facilitarea menținerii identității etnice și lingvistice în rândul românilor din regiune precum și creșterea calității și atractivității actului educațional în limba română.

Proiectul se încadrează în Programul de Educație Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.


Intră acum și în grupul de