Marile partide trebuie sa lupte. Un singur om e sigur câștigător peste 100 de zile


Intră acum și în grupul de

PMP Suceava a anunțat care e ținta partidului pentru alegerile parlamentare. Corneliu Popovici, liderul județean, pare destul de încrezător în forțele noului partid, și spun NOU gândindu-mă la fuziunea cu UNPR. După anunțul făcut de acesta am rezumat visele partidelor mai mari din județ pentru finele acestui an.

Longher
GHERVAZEN LONGER , deputat de Suceava

 

Fiecare partid își propune o țintă. Iată care sunt țintele:

  • PNL nu concepe mai puțin de 6 deputați ș 2 senatori (cu șanse chiar al un al treilea);
  • PSD (mai modest în aspirații de data asta) și-a stabilit ca target 5 deputați și 2 senatori;
  • PMP zice că are șanse la 2 deputați (al doilea cu noroc) și 1 senator;
  • ALDE nu a făcut încă nici un anunț, dar din surse la vârf din partid, ar miza pe 1 deputat și posibil 1 senator;
  • USR și-a stabilit ca țintă națională 10 % din voturi și asta ar însemna ca la Suceava să poată obține 1 deputat.

Total general: 15 deputați și 6 senatori. Exact cu 50 % mai mult decât are alocat județul Suceava, respectiv 10 deputați și 4 senatori.

Ideea e că partidele își propun oricum mai mult decât pot face. Realist scorul va fi mai jos la toți.

PNL vorbește de 6 deputați și apropape 3 senatori. Ei fac asta gandindu-se la redistribuire. Numai că ultimele sondaje, unde PNL are spre 30 % nu prea le sunt favorabile.

Redistribuirea nu-i va ajuta chiar atât de mult cum s-a întâmplat la alegerile locale. Nu vor mai fi primii la primit din resturile electorale. La toamnă, lucrurile vor sta altfel. Și să te ții la emoții.

Degeaba va face PNL scorul de la alegerile județene pentru că împărțeala va fi alta. Total alta. Redistriburea la CJ Suceava a fost făcută fără ALDE și PMP care nu au trecut pragul. De ce nu au trecut pragul e o altă poveste (foarte interesantă și plină de inserții care pot fi lejer analizate de instituțiile abilitate ale statului).

De data asta, PMP și ALDE vor face pragul electoral. Așa spun ultimele sondaje de calibrare realizate la nivel central. Și chiar și USR (Uniunea Salvați România a lui Dan Nicușor). Asta înseamnă că lucrurile se complică.

Dacă ar fi ca țintele propuse să se realizeze, Suceava ar mai avea nevoie încă de cel puțin jumătate de județ și de votanți în plus față de acum.

Și cel mai important la PNL Suceava e un fapt care va conta mult: Gheorghe Flutur a anunțat că nu candidează pe nici o listă. Cât de mult va conta asta vom vedea!

Singurul care nu are teoretic emoții că va fi parlamentar de Suceava este reprezentantul minorității polone din România, actualul deputat de Suceava, Ghervazen Longer.

Concluzia e una singură, electoratul va fi cel care va decide.

Și, cel puțin aparent, electoratului îi priește Luna Diasporei!

 

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de