Primul miliard de lei atras în județ sub președinția PSD Suceava a lui Ioan Stan. Deocamdată doar pe hârtie


Intră acum și în grupul de

Finele săptămânii trecute a însemnat pentru social-democrații din județul Suceava un moment special de start pentru campania electorală. Pentru că, DA, este campanie electorală în județul Suceava. Una mai redusă. E pentru desemnarea primarilor din localitățile Iacobeni și Siminicea.

Ce putea fi mai frumos și mai încurajator decât anunțul că județul Suceava va primi aproape un miliard de lei noi pentru derularea proiectelor pe Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) și că este județul cu cea mai mare alocare de fonduri.

”Autorul” anunțului a fost chiar liderul județean al PSD Suceava, fostul deputat Ioan Stan, actual senator de Fălticeni. Ideea era ca anunțul să astupe gura tuturor cârcotașilor care vedeau în ultima perioada doar neputința actualei guvernări de a derula ceva concret în județ și să dea forță echipei dlui Stan pentru confruntările din localitățile menționate.

După anunțul fostului deputat PSD se pare că miliardul a devenit în județul Suceava unitatea de măsură pentru atragerea de fonduri.

 Primul miliard, de euro însă, a fost atras în județul Suceava în perioada 2008-2012, în primul mandat al lui Gheorghe Flutur de președinte al Consiliului Județean Suceava.

 

A urmat în perioada 2012-2016, implementarea programelor realizate cu finanțarea respectivă, reușită de dl. Flutur.

 

Primul miliard de lei l-a atras Cătălin Nechifor în primul an de administrație județeană, fiind atunci vorba chiar de 1,2 miliarde de lei date de Guvernul Ponta pentru plata arieratelor administrației locale (datoriile acumulate de primării ca urmare a administrației PDL din mandatul precedent).

 

Au urmat apoi alte proiecte inițiate care au însumat alte miliarde de lei.

 

Ultimul an, 2016, a fost unul fără investiții majore în proiecte europene, și a însemnat doar continuarea celor vechi. Administrațiile locale s-au ocupat să facă proiecte pentru atragerea de fonduri prin PNLD și fonduri europene.

 

Astfel, prin PNDL administrațiile locale sucevene au depus 560 de proiecte în valoare de aproape 3 miliarde de lei.

 

Liderul Ioan Stan a anunțat că au fost aprobate deja proiecte de 920 de milioane de lei. Primul miliard atras în guvernarea aceasta dacă adăugăm și celelelte proiecte care sunt finanțate la spitale, drumuri naționale, cămine studențești, sau pârtia de pe Rarău.

Deocamdată acestea sunt doar pe hârtie. Urmează calvarul contractării execuției lucrărilor, respectiv licitațiile care, în unele cazuri, pot depăși un an. Asta ar însemna că de fapt, dacă la finele anului banii nu sunt cheltuiți ei vor fi returnați bugetului de stat. Și numai bine în 2018, anul Centenarului UNIRII Guvernul PSD se va putea lăuda din nou că dă sute de milioane de lei județului Suceava, că și așa îi dă degeaba.

Întrebarea e însă ce facem cu cei 5 %? Care 5 %…cei rămași de realizat din șoseaua de centură a Sucevei, din Spitalul municipal Fălticeni, din depozitele ecologice de la Moara și Pojorâta.

Eu personal aș fi mult mai încântat dacă fostul deputat Ioan Stan se va putea lăuda la finele anului că obiectivele menționate mai sus sunt inaugurate. Nu de alta dar acum chiar are de toate: are Guvern, are secretar de stat la mediu și cel mai mare număr de parlamentari din județul Suceava.

Și acum, ce mai înseamnă 5 %? E cam ca în proverbul care zice că te îneci ca…Guvernul… la mal!

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de