De ce DIASPORA nu iubește Suceava?!?


Intră acum și în grupul de

Trebuie să spun de la bun început că nu cred sub nici o formă că cei care vin în luna august să își vadă părinții, copiii, prietenii sau ce or mai fi având drag pe aici prin județ formează DIASPORA suceveană. E crezul meu.

Am și eu rude plecate la muncă în străinătate și nici unul dintre ei nu gândește sau acționează ca și cum ar fi parte a DIASPOREI. Pur și simplu au ales să muncească acolo pentru că aici nu câștigă mare lucru. În plus, un motiv foarte bun pentru care aleg să nu mai revină în Suceava, decât pentru nunți, cumătrii, înmormântări sau concediile f scurte sunt chiar cei care acum ne conduc destinele.

Fie că ei sunt la putere sau opoziție. Acum nu are rost să intru într-o polemică searbădă și să încerc să explic faptul că de peste 20 de ani, aceeași oameni, cu aceleași obiceiuri și aceleași viziuni și orgolii mărunte, conduc județul și România.

Discuția cu cei dragi mie și pe care încerc de multe ori să îi ispitesc cu întoarcerea în județ se termină într-un ultim și final argument: ”Băi Mihai, ce naiba să faci la Suceava. Tu nu vezi că nu se întâmplă nimic aici?”

Și atunci realizez că de fapt toată această cursă după atragerea acasă a celor din DIASPORA este de fapt ipocrizie atent ambalată.

România și Suceava nu își dorește asta cu adevărat.

Puneți-vă în pielea lui Gheorghe Flutur (lider PNL) sau Ioan Stan (lider interimar PSD). Credeți că pe acești doi mari lideri politici contemporani ai județului Suceava i-ar interesa cu adevărat ca județul să se umple de oameni care să ceară constant să se termine odată acest trist proiect care se cheamă șoseaua de centură a Sucevei?

Să ceară insistent ca gazul metan să nu se termine prin pădurile de pe Mestecăniș?!?

Să ceară colectarea selectivă a deșeurilor și deschiderea gropilor de gunoi de la Moara și de pe Mestecăniș.

Să ceară transport ieftin pe calea ferată și deschiderea căilor ferate din județ.

Să ceară canalizare și apă potabilă ieftină în toate localitățile mai răsărite ale județului.

Să ceară poate autostradă de la Suceava la București?

Să ceară…să ceară…să ceară…!!

Cel mai bun exemplu de ipocrizie în toată această LUNA a DIASPOREI a fost oferit chiar la debutul ei. Într-o sală arhiplină, cu transpirația curgând șiroaie, la masă stăteau boierii, adică prefectul, președintele CJ, șefii de deconcentrate și descentralizate. Pe lângă masă ceilalți, adică presa și diaspora. Cumva sper că ați înțeles!

Și în definitiv ce ar cere acești OAMENI? Normalitate! Da, ăsta e cuvântul care doare îngrozitor. Sucevenii plecați de aici vor normalitate!

Pentru că de înghesuială, scandal, nervi și proteste au parte și în țările unde au plecat să muncească. Numai că acolo au și o răsplată, în afara celei pecuniare.

Pe când aici au parte doar de umilință. Iar umilința nu e o monedă de schimb ci doar o pastilă care nu se topește în gură oricât ai ține-o sub limbă!

Iar asta nici Gheorghe Flutur și nici Ioan Stan nu înțeleg până în momentul de față. Ei fug doar după voturi și după putere. Cât vor mai putea sau vor avea chef.

Vreau să cred însă că nouă, celor rămași în urmă prin județ după data de 31 august ne va pieri cheful! Și poate începem altceva! Sau poate doar visez!

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de