Fără investiții în infrastructura urbană din perioada sovietică, orașe din Republica Moldova rămân sub controlul rusofililor, iar migrația crește-opinie


Intră acum și în grupul de

Populația urbană în Republica Moldova este de 45% din totalul populației, iar populația rurală este de 55% din populație.  Principalele concetrări urbane se află în jurul orașelor Chișinău, Bălți și Tiraspol, restul populației urbane concentrându-se în orășele raionale, majoritatea cu populație de aproximativ 10.000 de locuitori. Aceste orășele raionale nu au mai beneficiat din epoca sovietică de investiții în infrastructura urbană, aspectul clădirilor și starea drumurilor fiind absolut dezolantă.

            Lipsa investițiilor străine fiind rezultatul politicilor birocratice netrasparente și a infrastructurii rutiere ținute în mod intenționat într-o stare impracticabilă pe sectorul graniței cu România, automat această situație generează o acută lipsă a locurilor de muncă și este cauza procesului migratoriu către două direcții: tinerii rusofoni către Federația Rusă, iar tinerii pro europeni către România sau alte țări din Uniunea Europeană.

Sistemul birocratic stufos al administrației de stat din Republica Moldova are rolul de  a conserva un sistem de privilegii al unei oligarhii ce căpușează bugetul de stat, banii publici fiind sifonați fără a mai reuși să fie cheltuiți pentru îmbunătățirea serviciilor publice destinate populației. Astfel, în Republica Moldova se întâlnește cea mai proastă infrastructură rutieră, medicală, educațională din Europa.

            Aceasta este explicația pentru care foarte mulți tineri din Republica Moldova ajung să opteze pentru migrație, rata migrației fiind  de 10 persoane la 1000 locuitori.[1]

Spre comparație, China avea în 1990 o populație urbană de 20% , aceasta crescând în 2007 la 46%. În prezent populația urbană a Chinei este de 57%, având o rata de urbanizare anuală de 2,3%.[2] Acesta este și marele secret al dezvoltării economice a Chinei: crescând populația urbană – a crescut în fapt și piața internă de consum.

CONCLUZIE:În prezent acest model de dezvoltare nu va fi aplicat în Republica Moldova pentru că orășelele raionale sunt controlate de mici comunități rusofone, astfel că dezvoltarea demografică, economică și socială a acestor orașe ar duce la pierderea definitivă a controlului politic exercitat de aceste elite rusofone.

Sociolog dr. Adrian BOTEZATU

[1] https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/md.html

[2] https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html


Intră acum și în grupul de