Fascinaţia inutilului marca Frasin


Intră acum și în grupul de

De două ori într-o singură lună, oraşul Frasin a fost gazda penibilului. Prima daţă de Paşti, când autorităţile locale, la îndemnul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, au împopoţonat „singura” intersecţie de drumuri din localitate cu un ansamblu de …nici nu ştiu cum să numesc, obiecte ce trebuiau să dea sentimentul că Paştele e o sărbătoare la care frăsineanu ţine cu adevărat. Când Flutur i-a chemat pe primari şi le-a cerut să îmfrumuseţeze localităţile pe care le conduc nu s-a gândit nici o secundă că grotescul va invada Frasinul. Iar presa centrală a făcut din Frasin harcea-parcea.

Acum a venit din nou rândul la penibil. Cu Hora Bucovinei. În esenţă lucrurile sunt în regulă cu acest gen de manifestare şi cred că bine rafinată HORA poate deveni un mare punct de atracţie turistică care va excede ca interes România. Ce s-a întâmplat duminică, la Bucşoaia (un cartier al Frasinului) a fost cam aiurea. Asta ca sa nu zic altceva. O mare de praf, care la un moment dat a făcut joncţiunea cu o mare de cai care s-au plimbat la rândul lor, nestingheriţi, printr-o mare de mulţime.

Şi dacă aveţi cumva în cap să întrebaţi dacă nu cumva se puteau întâmpla nenorociri să ştiţi că răspunsul e afirmativ. Faptul că nimeni însă nu a fost dus la spital e mare lucru şi ţine mai mult de modul în care românul ştie să se păzească decât de cum au fost organizate lucrurile la Bucşoaia.

Trebuie să spun că marea asta de oameni de la Hora Bucovinei s-a hrănit cu o mare de mici la care s-a adăugat berea, apa minerală şi rachiul. Una peste alta o super afacere pentru cei care au avut curaj să investească vreo doi lei în ziua de duminică şi să piardă timpul în spatele meselor de unde se servea.

Dar duminică, la Bucşoaia pe dealul din spatele taberei au fost construite 8 ţarcuri, aşa zise stâni, sub formă de litere, numai bine ca să scrie BUCOVINA. Şi umplute cu oi. Nimeni nu prea a înţeles de ce s-a făcut asta însă explicaţia este simplă: Traian Băsescu trebuia să treacă pe deasupra taberei, la un moment dat, cu elicopterul şi dădea bine ca în alea 5 secunde de zobor să vadă scris BUCOVINA din trupuri de mioare. Mie personal mi se pare o inutilitate mult prea mare.
Spun că organizarea unui asemenea eveniment nu e uşoară, dar dacă tot te apuci să o faci trebuie făcută ca lumea. Dacă nu ştii, nu e nici o problemă, ia şi întreabă. Dacă nu poţi .. strigă după ajutor.

Lui Traian Băsescu nu ştiu dacă i-a plăcut sau nu chestia aia cu oile care scriau BUCOVINA şi nu ştiu dacă în alea 5 secunde de zbor la dus şi alte 5 la întoarcere o fi văzut mare lucru dar ştiu că eforturile organizatorilor au fost inutile.
Personal aş fi fost mult mai încântat dacă organizatorii montau câteva toalete şi dădeau drumul la apa potabilă în tăbără. Ediţia a II-a a Horei Bucovinei a fost mult mai bine organizată decât prima, dar totuşi prost făcute lucrurile. Poate că ar fi cazul ca echipa lui Gheorghe Flutur să încerce să vadă lucrurile aşa cum sunt, în simplitatea lor şi nu megalomanic şi pline de fard.

Pentru că deja e trist să vezi că Frasinul capătă vocaţia inutilului şi al penibilului. Şi la ce am văzut acolo aş mai adăuga orele de aşteptare din trafic, pe un drum european, deci EUROPEAN, nu comunal, al sutelor de maşini. Toate astea pentru ca frăsinenii să poată încinge o horă în mijlocul drumului. Bravo – profund european gestul autorităţilor. Şi la ce au ajutat toate astea. Sincer, la nimic, că lumea tot pentru mici şi bere a fost în tabără. Cred că echipa lui Flutur ar trebui să se mai gândească. Chiar de mai multe ori, dacă, binenţeles, îi deranjează cu ceva tot ce nu a fost în regulă la Bucşoaia. Dacă!

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de