Mintea tradatorului de pe urma


Intră acum și în grupul de

Mă uit cu jind la emisiunile televiziunilor locale ca să sorb din priviri spusele ”simpatizanților” PDL și ai lui Gheorghe Flutur, foști liberali sau social-democrați, recte primari din județul Suceava și parlamentari care sunt trimiși pe post de marionete triste ca să spună ce bine și ce frumos se trăiește în județul Suceava și ce proști suntem noi ceilalți suceveni care nu vedem mărețele împliniri ale regimului.

În definitiv, este campanie și fiecare poate ”clămpăni” cât îl țin bojocii despre ce crede el că e bine și rău. E vorba până la urmă de un mod de a-ți vinde marfa, sau, mai bine zis, candidatul pentru președinția României și dacă așa înțeleg unii să stoarcă o lacrimă pentru candidatul lor, asta e. Doar electoratul va spune cine are dreptate și cine e mai bun pentru că ”poporul e suveran”. Încă.

Mă mai distrează în zilele acestea și felul în care liderii județeni suceveni ai PSD și PNL, Gavril Mîrza, recte Alexandru Băișanu, sunt curtați de diverși primari ai PDL și cum aceștia cu greu fac față dorinței de a le ierta păcatele și de a-i reprimi în partid. În ciuda a ceea ce ar fi normal și logic, să nu mai fie reprimit în partid nici un trădător, nici Mîrza și nici Băișanu nu vor putea rezista tentației de a-l umili pe Gheorghe Flutur, și, de la caz la caz, vor accepta reîntoarcerea câtorva dintre fii risipitori.

Dacă la PSD problema nu ar fi prea gravă pentru că acolo liderii județeni sunt ”șulfe” cu state vechi și vor ști să-i facă de doi lei pe cei reveniți de la PDL, la PNL problema va fi un pic delicată din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că la Suceava, chiar dacă se clamează peste tot că PNL e mare și tare, organizația nu are prea mulți oameni bine pregătiți și când bate la ușă un primar, oricât de portocalizat ar fi el, parcă nu te lasă inima să îl lași în brațele PSD, ci să îl reții pentru convertirea la cele ”sfinte” ale liberalismului.

Apoi, ar mai fi o problemă cu modalitatea de măsurare a răului pe care respectiva persoană l-a făcut PNL. Și aici vor fi, din câte am aflat, mai multe grade de măsură pentru că cei de la centru nu mai sunt dispuși să accepte scuze de la foști liberali, care au dat totul pe o carte și de dragul unei funcții sau a unui loz câștigător au spălat pe jos cu PNL.

Și tare mi-e că dacă nu iese Băsescu președinte vom auzi de independenții viitori foști parlamentari Gheorghe Coroamă și Tiberiu Prodan și de mai mulți primari care acum simpatizează cu Gheorghe Flutur, avându-i în frunte pe cel de Câmpulung Moldovenesc de care comunitățile își vor aminti cu tandrețe că au trădat PNL. Flutur și-a făcut treaba cu ei, mică sau mare, nu contează, și, la final, i-a lăsat să aleagă calea trădătorilor, care acum nu mai e ca pe vremurile evanghelice, ci se rezumă la desființare economică și la izolare.

Dar sunt cazuri de liberali care măcar au avut curajul să plece din partid și să își joace cartea pe mâna lui Flutur de la început. Și mă gândesc la primarii din Fălticeni și Suceava, Vasile Tofan și Ion Lungu, care au avut onoarea să își asume riscul și să candideze din partea PDL, cu PNL, pe vremea aia, la Guvernare.

Filmul acesta cu porțile deschise ale PSD și PNL pentru trădători a mai rulat prin Suceava și cu mai mulți ani în urmă, dar se pare că nu a fost vizionat pentru că greșelile se tot repetă.

Și mai sunt convins de un lucru: mai degrabă sunt șanse să îl văd din nou lider la PNL Suceava pe Gheorghe Flutur decât senator PNL de Siret pe Tiberiu Prodan. Pentru că și trădarea, ca și iertarea, e după om și valoarea lui.

PS: toate cele de mai sus vor fi valabile în condițiile în care Traian Băsescu înfrânge cu succes în 6 decembrie.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de