La PSD Suceava, SMS-urile se aplauda frenetic


Intră acum și în grupul de

Scriam săptămâna trecută că ceea ce avea să fie Conferinţa Judeţeană Extraordinară a PSD Suceava este de fapt o chestiune de o maximă inutilitate. Am fost prezent la eveniment şi mi-am dat seama că greşesc amarnic. Nu Conferinţa a fost inutilă, ci PSD Suceava, în actuala sa formă de organizare, şi cu actuala conducere de la vârf este TOTAL INUTIL pentru politica din judeţ şi pentru ceea ce ar trebui să fie acest partid în momentul de faţă, adică opozantul nr. 1 al PDL.

La conferinţa PSD, am trăit momente unice. Să vă explic: în primul rând, sala era arhiplină de membri maturi ai PSD, majoritatea dintre ei fiind din categoria vârsta a treia care, să mă ierte cei din PSD, or fi buni de votanţi, dar nicidecum de agenţi politici. La câte cuşme şi cojoace am văzut la conferinţa PSD, nu mă mir de ce conformaţia actuală a grupului de consilieri judeţeni a PSD este cea care este şi nu are nici un fel de vlagă şi nici prea multe în legătură cu realitatea politică din judeţ.

În al doilea rând, era un frig în sală, şi un curent pe scenă, şi aşa de frumos au stat îmbrăcaţi şi şi-au suflat în pumni cei de la prezidiu, de ziceai că şedinţa se ţine undeva în ilegalitate, în vreun beci a vreunui membru mai înstărit şi nu în sala Dom Polski.

Apoi… au stat şi au îndurat cei peste 300 de membri PSD prezenţi în sală o serie de discursuri despre cum e sa fii la pensie şi mai ales cum era prin 1960, despre ce greu e în opoziţie şi cum îşi bate joc PDL de PSD, doar-doar îşi va face apariţia la şedinţă Mircea Geoană, care anunţase că vrea să vină şi care s-a împotmolit pe la Iaşi în campania sa de strângere de simpatizanţi pentru Congres.

Drept este că aşa au tras de şedinţă Mîrza & co. de nu s-a mai înţeles mare lucru din ea, însă au lungit-o nu mai puţin de două ore şi 35 de minute până când preşedintele partidului şi-a făcut apariţia.

Un alt moment, aproape „dumnezeiesc”, a fost cel al discursului deputatului Ioan Stan care a spus din start că a primit un SMS pe telefonul mobil de la Adrian Năstase care era la Bacău şi în care, zicea deputatul, le ura sucevenilor sănătate şi spor în toate şi le transmitea salutul său. Nu cred că a fost vreun moment în toată Conferinţa Judeţeană în care să se fi aplaudat cu atâta spor şi atât de lung. Mă miram chiar că PSD Suceava nu încearcă să introducă în viaţa sa de zi cu zi, organizarea şedinţelor pe Facebook, Twitter, sau prin alte metode specifice internetului. Însă, când m-am uitat în sală şi am văzut care este „floarea” PSD Suceava, am realizat că asta ar fi imposibil.

Trecând la substanţa lucrurilor care s-au discutat acolo, va trebui să spun că în toate discursurile audiate nimeni, dar nimeni nu a spus decât că, în afară de PDL, nu există alt vinovat că la Suceava, din primăvara lui 2008 încoace, PSD pierde teren văzând cu ochii şi a fost ciuca bătăilor în oricare confruntare electorală pe care a avut-o.

Şi, ca o încununare a inulităţii eforturilor convocării unei Conferinţe judeţene EXTRAORDINARE, trebuie să ştiţi că PSD Suceava nu a stabilit absolut nimic: nici cum vor acţiona la Congresul din 20 februarie, nici cum va vota grupul de la Suceava, nimic.

S-au votat la hurtă 47 de delegaţi, care fiecare va vota cum îl taie capul sau cum îi dictează actualul lider judeţean Gavril Mîrza, care a avut însă curajul să spună în plină şedinţă, de faţă cu Geoană, că îl susţine la Congres. Din punctul meu de vedere, o adevărată dovadă de maximă impocrizie pentru că, cu câteva ore mai devreme, într-o şedinţă a Biroului Judeţean înfiera, conform unor surse participante, cu mânie specific social-democrată, pe Mircea Geoană şi managementul său politic.

Anunţul făcut de Gavril Mîrza poate echivala cu demisia sa din funcţia de preşedinte, în condiţiile în care Mircea Geoană pierde alegerile. Dar, la cum ştiu eu că se poartă ipocrizia şi fariseismul politic în PSD Suceava, s-ar putea să mă înşel.

20 februarie va fi însă interesant.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de