Jurnal de voievodat. Prima mare descălecare pentru ASV GEORGE I


Intră acum și în grupul de

De câteva zile, toată suflarea Sucevei e conectată la un singur subiect. Va fi sau nu va fi Suceava o mare si frumoasă regiune alături de judeţul Botoşani? Sau va fi o nouă împărţire administrativă a ţării, iar Suceava va face parte din regiunea de NE, un fel de fostă Moldova pe perioada lui Ştefan cel Mare, mai puţin ce era peste Prut şi ceva la Nord?

Acest jurnal pe care doresc să îl ţin va fi o prezentare, poate nu la fel de sobră şi cu cuvinte preţioase, ca până acum, a ceea ce văd că se petrece la nivelul administraţiei sucevene. Sper să vă placă.

Prima Descălecare a Voievodului George I

Dragă jurnalule,

De câteva zile, ne chinuim, noi ziariştii din Suceava, să vedem cum să ne adresăm de acum înainte preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.

E greu, pentru că dacă va deveni Suceava parte a viitoarei regiuni Moldova, e clar că Ghe. Flutur capătă valenţe de voievod. Iar unui voievod nu i te adresezi oricum. Aşa că am decis. Va fi Alteţa Sa Voievodală, George I, mai pe scurt ASV George. Pentru momente mai intime, se va putea folosi şi expresia Înălţimea Voastră. O să reţin.

Miercuri, ASV a făcut un gest mare. S-a dus în dulap, a luat hainele de sportiv, a cerut să i se înşeueze bicicleta cea cu cauciucuri noi, sa aibă presiunea corespunzătoare în pneuri. A mai cerut să se verifice frânele şi viteza de croazieră, după care a făcut o deplasare prin traficul absolut infernal de la ieşire din Suceava, spre Gura Humorului. Fără Poliţie, fără escortă sau antemergător.

Transpirat, dar fericit că a reuşit să parcurgă cei 10 kilometri fără să fie depăşit de vreo căruţă sau să fi lovit vreo turmă de mioare sau de vaci aflate (ca de prea multe alte dăţi) în trafic, ASV s-a oprit in faţa reprezentanţei Toyota, a descălecat şi ne-a spus celor prezenţi că zona e poluată şi că se circulă greu. Noi am zâmbit.

Probabil că Voievodul nostru nu ştie cum se circulă prin Suceava. Ar fi surprins să afle oare că pe multe străzi din capitala voievodatului său încă se merge ca pe vremea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe drumuri de pământ?

Nu i-am spus că Doamne fereşte, îi dăm idei şi iar promovează vreun proiect european, că zice că e mai bine aşa că se păstrează tradiţiile!

Dragă jurnalule,
Noi… oricum ne-am bucurat că avem un voievod mai altfel, care înţelege poporul şi vrerea lui. Dar stai să vezi ce am păţit vineri cu el. Insă despre asta îţi povestesc pe 13.

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de