Apocalipsa dupa regionalizare. Suceava, orasul pierdut, în varianta 8 regiuni ?


Intră acum și în grupul de

Aşa cum arată noua hartă administrativ-teritorială a României, după aşa-zisa reformă administrativă iniţiată de preşedintele Băsescu, cu 8 regiuni, iar Moldova cu capitala la Iaşi, va fi cântecul de lebădă pentru municipiul Suceava.

În ultimii 10 ani, economia municipiului reşedinţă de judeţ, s-a dezvoltat atât de mult încât, rând pe rând, toate marile fabrici s-au închis, iar cea mai importantă zonă economică a devenit Bazarul. Suceava s-a transformat într-un oraş care trăieşte din actul administrativ pe care îl face pentru întreg judeţul.

Toate afacerile care mai trăiesc în acest oraş au legătură, într-un fel sau altul cu structura de stat, Primărie, Consiliul judeţean şi cu celelalte câteva zeci cu multe mii de angajaţi, de instituţii descentralizate care îşi au sediul aici. Suceava, încet dar sigur, a ajuns să nu mai producă plus valoare, ci doar să gestioneze un întreg care se numeşte judeţ.

În momentul în care judeţul se desfiinţează, iar forul deliberativ şi cel decizional se vor muta la Iaşi, lucrurile se vor complica extrem de mult pentru câte zeci de mii de suceveni.

Sunt două scenarii care pot fi luate în calcul.

Primul dintre ele este cel în care, până să apuce Băsescu să facă sminteala administrativă cu regiunile, Suceava să devină o zonă metropolitană şi să reunească un areal cu cel puţin 200.000 de locuitori.

Pe principiul că unde se poate mai mult se poate mai puţin, adică unde s-a înfinţat regiunea după forma Agenţiei de Dezvoltare NE, să se poată înfiinţa şi micro-judeţul Suceava, adică zona metropolitană, pe care Ion Lungu, primarul Sucevei, doreşte să o infinţeze în regim de urgenţă, chiar luna asta.

În felul acesta, primarii de comune vor fi un fel de viceprimari ai zonei metropolitane, iar fostul Consiliul Judeţean va fi un Consiliu Zonal, însă mult mai redus. În acest cadru administrativ, se poate vorbi de un viitor pentru Suceava însă va fi foarte greu.

Celălalt scenariu este cel sumbru, pe care istoria l-a confirmat în cazul atâtor mari oraşe. Fără CJ, fără descentralizate, cu o industrie nesemnificativă, actualul municipiu reşedinţă de judeţ va deveni neînsemnat pe harta viitoarei regiuni. În acest context, va trebui văzut foarte clar ce mai inseamnă Spitalul Judeţean, ce mai înseamnă Universitatea „Ştefan cel Mare” care aduce anual în oraş peste 12.000 de oameni.

Suceava va deveni încet, dar sigur o zonă neinteresantă din punct de vedere economic pentru că nu are nimic concret de oferit, iar afacerile vor muri una câte una, în toate domeniile. Iar asta va duce sigur la un exod al populaţiei şi la afectarea a multor zeci de mii de oameni. Şi pentru ce toate acestea? De ce acum?

În numele cărui bine general se face?

Îmi amintesc că în 2009, Traian Băsescu a făcut un referendum CONSULTATIV doar pentru a afla părerea populaţiei cu privire la reducerea numărului de parlamentari. Acum vrea să dea cea mai grea lovitură populaţiei, mişeleşte, asumându-şi răspunderea Guvernului.

Mihai Chira

PS: Sunt convins că la ora asta liderii PDL se dau de ceasul morţii să găsească argumente pro-reformă. Şi mai cred că vor descoperi că principalul vinovat e tot mass-media care nu se „adapă” din înţelepciunea mareului preşedinte reformator, aşa cum fac ei.


Intră acum și în grupul de