PSD Suceava vrea referendum. Cum va reacţiona PDL?


Intră acum și în grupul de

PSD Suceava a anunţat că în şedinţa de miercuri a deliberativului judeţean sucevean va cere executivului să organizeze un referendum judeţean prin care să fie consultată populaţia cu privire la reorganizarea teritorială.

PSD-istii suceveni ar fi stat frumos în banca lor şi i-ar fi urmărit pe Nechifor, Donţu şi Milici cum se mai iau la harţă cu cei din PDL, dar au primit sarcina de la centru să ceară referendum. Şi au purces înspre alegerea unei întrebări: „Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?”.

Ca să fie siguri de un răspuns negativ, cei din PSD au şi explicat că o schimbare administrativă ar însemna şi costuri personale pentru cetăţeni, cu preschimbarea actelor de identitate, în jur de 700 de lei. Cam cât o pensie medie suceveană.

Foarte interesantă va fi însă reacţia preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pe care va trebui să o aibă în cadrul şedinţei ordinare de miercuri.

Punctul acesta cu referendumul va fi unul suplimentar şi va suscita comentarii destul de aprinse pentru că cei din PDL nu prea sunt dispuşi, după doi ani din al doilea mandat a lui Traian Băsescu, să mai ceară şi părerea electoratului cu privire la schimbările majore.

Şi Gheorghe Flutur, şi ceilalţi lideri ai PDL se dau de ceasul morţii să afle prin legislaţie vreo portiţă prin care s-ar putea rescrie administrativ harta României, fără niciun fel de referendum. Şi se pare că sunt dispuşi să facă orice pentru a nu mai întreba oamenii absolut nimic. Pentru că aşa e şi mai ieftin şi mai simplu când eşti la putere.

Dacă ar fi băieţi deştepţi, consilierii judeţeni PDL ar accepta un referendum.

Numai că ar stabili ei, pentru că tot sunt majoritate, care să fie întrebarea, astfel încât răspunsul pro-reorganizare să fie mai mult ca sigur. Cum ar suna de exemplu un referendum cu întrebarea „Sunteti de acord cu regionalizarea ţării si ca Suceava să devină capitala viitoarei regiuni?”.

Din câte îl cunosc însă eu pe Gheorghe Flutur nu va accepta o asemenea manevră din simplul motiv că vine de la PSD. Tocmai din acest motiv şedinţa de miercuri va fi una extrem de interesantă.

MIHAI CHIRA


Intră acum și în grupul de