Niste dorinte. La PNL Suceava, la minus 25 de grade…


Intră acum și în grupul de

Mărturisesc că am fost la conferinţa de presă de joi, 2 februarie 2012, a PNL Suceava mânat de o curiozitate profundă: ce avea atât de important de transmis mass-mediei sucevene, când afara erau minus 25 de grade Celsius, de nu o putea face prin intermediul unui comunicat de presă?

Şi am aflat. Nimic important!

Personal, am pariat că la conferinţă nu va veni liderul judeţean al PNL, Alexandru Băişanu, deşi locuieşte la câţiva metri de sediul partidului. La capitolul acesta m-am înşelat.

Nu m-am înşelat însă asupra lipsei de seriozitate a subiectelor care au fost tratate.
În primul rând, Băişanu s-a plâns că primarul Sucevei, Ion Lungu, nu a trimis o maşină a firmei de deszăpezire ca să cureţe zăpada şi în faţa casei sale.

Al doilea subiect, ipotetic,… venirea mai multor primari din PDL la PNL.

Dl Băişanu a spus clar că este asaltat de telefoane de la PDL-isti care îşi caută cu disperare o barcă politică de salvare şi i-a informat pe toţi, aşa, de principiu, că nu este reticent la venirea nimănui, dar că va trebui analizată activitatea fiecăruia pe linie administrativă şi a relaţiei cu comunitatea.

Altfel spus, dl Băişanu a lăsat să se înţeleagă că nu va ceda uşor la ispita PDL-iştilor.

Eu unul însă nu cred că dl Băişanu pune în fiecare zi la prânz telefonul mobil la încărcat, de atâta vorbit cu democrat-liberalii.

Dar a mai spus dl Băişanu ceva. Cum că singurul om din PDL care nu are ce căuta la PNL este Gheorghe Flutur. Şi asta spre deosebire de primarul Sucevei, Ion Lungu, care ar fi binevenit la partid pentru că nu a atacat PNL după ce a plecat din partid.

Întrebarea este de ce liderul liberal sucevean a ţinut neapărat să facă această precizare, deşi are în spate o hotărâre a Delegaţiei Permanente Teritoriale PNL Suceava prin care s-a stabilit că nu pot reveni în PNL Gheorghe Flutur, Orest Onofrei şi, bineînţeles, Ion Lungu. Sunt însă mai multe explicaţii:

1. Ion Lungu nu va negocia niciodată revenirea în PNL Suceava cu Alexandru Băişanu. O va face la centru, dacă o va face. Şi dacă vine la PNL, vine ca preşedinte, nu ca membru pentru că zestrea sa politică este imens mai mare decât a dlui Băişan
2. Gheorghe Flutur, dacă va reveni la PNL nu va negocia cu Alexandru Băişanu. Dl Flutur pur si simplu nu dă doi lei pe fostul prefect al judeţului şi asta încă din perioada alegerilor din 2008. Presa acelor vremuri ne este martor. Dacă dl Flutur va reveni la PNL, o va face ca lider în conducerea centrală a partidului.

Pe aceste considerente, în oricare dintre variante, dl Băişanu dispare din peisajul PNL Suceava.

De aia nu îl înţeleg. Nu pricep de ce dl Băişanu nu se gândeşte mai departe şi anume la ce va face el când PNL Bucureşti va decide să îl înlocuiască atunci când cei despre care spune că negociază cu el vor veni în partid?

MIHAI CHIRA

PS: Sunt oarecum trist pentru că din cauza monopolizării discutiei de către dl Băişanu nu am putut beneficia de abitilităţile lingvistice oferite săptămânal de liderul municipal Marius Zmău.


Intră acum și în grupul de