Cea de-a XIX-a ediție a „Zilelor Culturii Polone” a început, la Suceava, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România organizează, la Suceava, în perioada 7-9 septembrie a.c., „Zilele Culturii Polone”, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”. Evenimentele au debutat joi dimineaţă, la Muzeul de Istorie din Suceava, în prezența a numeroși oaspeți din Polonia și România.

Festivitatea a fost deschisă de președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, care a ținut să le ureze oaspeților un călduros bun venit la Suceava, arătând că în acest an „Zilele Culturii Polone” au ajuns la cea de-a XIX-a ediție.

La acest eveniment foarte important pentru comunitatea poloneză din România au luat parte oficialități din Polonia, între care senatorul și vicepreședintele Comisiei pentru Problemele Emigrației și legătura cu polonezii din diaspora, Maciej Luczak, senatorul Ryszard Bonislawski, dar și Consulul Republicii Polonia la București, Andrzej Kalinowski.

De asemenea, printre oaspeți s-au aflat și deputatul Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, subprefectul Sucevei, Silvia Boliacu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareș, și Agnieszka Skieterska, directorul Institutului polonez din București.

În cadrul evenimentului de deschidere a „Zilelor Culturii Polone” oficialitățile au evidențiat bunele relații dintre Polonia și România, arătând că este nevoie de menținerea și consolidarea acestor legături istorice.

Aflat pentru prima dată la „Zilele Culturii Polone”, Consulul Republicii Polonia la București, Andrzej Kalinowski, a menționat că acest eveniment contribuie la întărirea relațiilor dintre România și Polonia, dar și pentru „menținerea duhului polonez în România”.

La rândul său, subprefectul Sucevei, Silvia Boliacu, a subliniat bunele relații diplomatice și de prietenie între statul român și cel polon, afirmând că de-a lungul timpului cele două state au creat cadrul legislativ în ceea ce privește dezvoltarea acestor colaborări.

Deputatul Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, a arătat că „Zilele Culturii Polone”, o manifestare consacrată ce se desfășoară sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, scoate în evidență pentru publicul din Suceava o parte din cultura, tradițiile și obiceiurile polonezilor.

„Este un prilej de uniune a prietenilor din România și Polonia și de a duce mai departe istoria relațiilor româno-polone”, a spus Victoria Longher.

După deschiderea „Zilelor Culturii Polone” oaspeții au luat parte la vernisajul expoziției intitulate „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și Europei”, organizată cu prilejul a 150 de ani de la nașterea lui Mareșalul Józef Piłsudski, un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava și Institutul Polonez din București.

Directorul Institutului polonez din București, Agnieszka Skieterska, a evidențiat personalitatea mareșalului, explicând că fără fermitatea acestuia „Polonia nu s-ar fi întors de harta Europei”.

Evenimentele prilejuite de „Zilele Culturii Polone” continuă joi și vineri, la Suceava, cu simpozionul internațional intitulat „Legături istorice și culturale polono-române”. În după-amiază zilei de vineri, 8 septembrie, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România.

Ziua de sâmbătă, 9 septembrie, va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00, după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, membrii Ansamblului Folcloric de Cântece și Dansuri „Złoty Potok” din Jelna, în regiunea Podkarpacie.

De asemenea, la Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou se va afla și cardinalul Kazimierz Nycz, mitropolitul Vașoviei.

Zilele Culturii Polone sunt organizate cu sprijinul Institutului Polonez din București  și cofinanțate de Departamentul de Colaborare cu Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului de Externe R.P.  din fondurile pentru diaspora poloneză.

(Mihaela Tcaciuc)

 

 


Intră acum și în grupul de