Dragoș Neamu, Rețeaua Națională a Muzeelor: Cele mai multe muzee din România nu se vor deschide pe 15 mai, deoarece statul nu dă bani pentru aplicarea măsurilor necesare


Intră acum și în grupul de

“Poate că pentru mulți nu este de interes o vizită la muzeu, dar cei care rezonează cu ideea vor trăi o mare dezamăgire. Nu toate muzeele se deschid din 15 mai”, anunță Dragoș Neamu, responsabil de proiecte culturale și relații internaționale în cadrul Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

„Ba aș putea anticipa că mult mai puține vor fi cele care se redeschid publicului. Nu veți găsi pe listă muzee naționale, precum Muzeul Național al Țăranului, Muzeul Antipa, Muzeul Național al Hărților. De ce? Simplu și mereu din același motiv. Statul nu dă bani pentru aplicarea măsurilor necesare care să garanteze siguranța vizitatorilor și a angajaților din muzee. Vă rog să nu dați vina pe managerii muzeelor, nu de data asta. Asupra lor s-a aruncat cu cinism sarcina deschiderii acestor muzee, una extrem de ingrată, pentru că Guvernul nu a dat altceva din partea casei decât o dată, 15 mai, gratis. Avem în continuare un Minister al Culturii condus de Ministrul Finanțelor și un Guvern neputincios și indisponibil pentru cultură”.

Dragoș Neamu menționează și faptul că muzeele nu au făcut economie în timp ce au fost închise publicului în perioada stării de urgențe, din simplul motiv că nu au avut din ce. “Asta ca să demontăm un mit fals. Muzeele au oricum un buget de subzistență, un buget fără investiții și achiziții de ani buni. Dacă au făcut printr-o minune ceva economii, îi va ajuta să plătească salariile pe ultimul trimestru. Pot spune că afirmațiile domnului ministru nu-l onorează”.

Reamintim că zilele trecute, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a „clarificat” într-un interviu acordat News.ro cazul redeschiderii muzeelor: „cele care au bani pentru achiziţia de materiale necesare repornirii activităţii în siguranţă o vor face, celelalte nu”.

Totodată, săptămâna trecută, Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) a propus 16 măsuri necesare redeschiderii muzeelor pentru public, conforme cu recomandările europene, printre care limitarea numărului de vizitatori și orar prelungit (în cazul în care fluxul de vizitare este mare sau foarte mare la început, dacă gradul de interes scade, se poate reveni treptat la programul de vizitare normal). O altă măsură importantă intră în responsabilitatea instituțiilor care au în subordine muzee ce trebuie să ajute managementul acestor instituții în efortul de a achiziționa și de a asigura dezinfectați, măști, mănuși, conform reglementărilor în vigoare privind protecția cetățenilor în contextul COVID-19.

Până acum, știm că se va deschide Muzeul ASTRA din Sibiu, “deoarece acolo există un Consiliu Județean care investește în cultură. Mai există așa ceva și prin alte trei-patru județe. Deși s-au făcut miștouri pe seama muzeelor, în această perioadă, în Sibiu, 95% din sutele de respondenți la o sondare făcută chiar de Muzeul ASTRA au răspuns că abia așteaptă să meargă într-o vizită pe acolo, iar 94,9% au spus că este de datoria Guvernului și a autorităților județene sau locale să facă posibilă deschiderea muzeelor”, conchide Dragoș Neamu.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 70 membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: Noaptea muzeelor și Museums meet Museums.


Intră acum și în grupul de