Ziua Internationala a Holocaustului la Suceava – 65 de ani de tragice amintiri


Intră acum și în grupul de

Programul iniţiat de scriitoarea Angela Furtună în urmă cu şase ani, de comemorare a victimelor Holocaustului în oraşul Suceava, de unde, la 1941, din ordinul mareşalului Ion Antonescu, plecau primele trenuri ale morţii încărcate cu evrei către lagărele din Transnistria, a fost materializat şi în acest început de an, prin comemorarea victimelor Shoah, de către Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” , cu prilejul celei de a 65-a Zile Internaţionale a Victimelor Holocaustului, miercuri, 27 ianuarie 2010.

În aula Colegiului Naţional sucevean, scriitoarea Angela Furtună a susţinut o conferinţă cu tema „Naţional-socialism şi Holocaust în memoria colectivă europeană”, care a inclus şi note şi cercetări proprii privind câteva jurnale celebre ce mărturisesc despre lagărele şi soarta deportaţilor, semnate de: Ana Frank, Esther (Etty) Hillesum, Abel J. Herzberg, Chaim Aron Kaplan, Emanuel Ringelblum şi Abraham Lewin, Fela Szeps, dar şi pagini memorialistice semnate de Mihail Sebastian, Norman Manea sau Arnold Daghani.

Prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, a vorbit despre însemnătatea memoriei şi a prezentat, alături de Angela Furtună, volumul „The Book of The Jews From Suceav „ (Shotz), îngrijit de dr. Benzion Fuchs, sponsor Paul Leinburd.

Au fost prezentate apoi două suite documentare conţinând sute de fotografii de la Muzeul Victimelor Naţional-Socialismului German din Dusseldorf şi din alte muzee germane, plus fotografii de la Sinagoga Portugheză de la Muzeul de Istorie Iudaică din Amsterdam, făcând parte din Arhiva Angela Furtună.

Prof. Daniel Hrenciuc, de la Direcţia de Cultură şi Culte Suceava, a vorbit despre originile şi efectele nazismului. Audienţa a vizionat o producţie documentară BBC privind eliberarea lagărelor Auschwitz.

Au urmat lecturi publice din operele lui Paul Celan, Norman Manea, Benjamin Fondane, Benedict Solomon, Andrei Oişteanu, Vladimir Tismăneanu, Hannah Arendt, Aharon Appelfeld, Primo Levi, Arnold Daghani, Mihail Sebastian (de la a cărui moarte se împlinesc tot 65 de ani în 2010, când va fi celebrat peste tot în lume de personalităţi literare, ştiinţifice şi culturale).

În paralel, la Biblioteca Bucovinei din Suceava, s-a vernisat o expoziţie de carte dedicată spiritualităţii iudaice, prezentată de Angela Furtună şi prof. Gabriel Cărăbuş, directorul bibliotecii.

La final, scriitoarea Angela Furtună a declarat deschis programul Anul Paul Celan, deoarece în 2010 se împlinesc 90 de ani de la naşterea în Bucovina a marelui scriitor, precum şi 40 de ani de la tragica sa dispariţie. Programul lansat va conţine lecturi publice, prezentări de carte, recitaluri de poezie şi conferinţe ale unor exegeţi ai operei ilustrului bucovinean.


Intră acum și în grupul de