“Anul Paul Celan” continua la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”


Intră acum și în grupul de

Programul intitulat “Anul Paul Celan”, iniţiat şi deschis de scriitoarea Angela Furtună în luna ianuarie a acestui an, în cadrul comemorării Zilei Internaţionale a Holocaustului, a ajuns deja la jumătatea drumului său, găzduit parţial şi de Biblioteca Bucovinei, dar şi de prestigioase foruri şi reviste de cultură şi universitar-academice, internaţionale şi naţionale, clasice sau internetice.

Paul Celan rămâne poetul bucovinean a cărui operă a atins cea mai mare cotă internaţională, opera sa continuând să atragă în toată lumea bună interpretări şi discuţii, exegeze şi relecturi.

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la naşterea sa, 40 de ani de când s-a sinucis şi 50 de ani de când Germania l-a onorat cu Marele Premiu „Brüchner”.

Originar din Cernăuţi, poetul – evreu de limbă germană – îşi petrece acolo copilăria, pe fondul creşerii antisemitismului şi al politicilor criminale naziste, dar va rămâne marcat pe viaţă de exterminarea părinţilor în toamna anului 1942 în cadrul Holocaustului transnistrean, apoi fiind deportat el însuşi într-un lagăr de muncă forţată şi exterminare din apropierea Buzăului, după care va pleca în Bucureşti, va încerca să găsească o altă patrie în câteva capitale occidentale, pasager şi în Israel, finalmente în Franţa, unde se va sinucide aruncându-se în Sena la 20 aprilie 1970. Patria sa rămăsese în urmă, în Bucovina, despre care a scris mereu cu demnitate şi durere sfâşietoare : « Bucovina – O ţară unde nasc mereu oameni şi cărţi ». Iar adevărata patrie pare să fie astăzi în inima cititorilor săi, conform propriei premoniţii « Cuvântul se întoarce în inimă ».

În cadrul Programului 2010 – Anul Paul Celan, Angela Furtună a susţinut şi o platformă publicistică redutabilă, publicând mai multe studii şi eseuri în prestigioase reviste româneşti. Potrivit Angelei Furtună, unele studii sunt deja publicate şi pe bloggurile internetice specializate.

În cadrul Anului Paul Celan, la Biblioteca Bucovinei au avut loc, în prima jumătate a anului, şi câteva lecturi publice – susţinute în cadrul propriului program de Angela Furtună şi invitaţii săi – din opera marelui scriitor sau a exegeţilor operei (între care Andrei Corbea, Alexis Nouss, Petre Solomon, Norman Manea, John Felstiner, Andrei Oişteanu şi alţii), iar împreună cu Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, cu Forumul Regional al Germanilor din Bucovina şi cu Comunitatea Evreilor din Suceava s-au derulat şi continuă să se deruleze în sala de Arte a Bibliotecii recitaluri de poezie şi workshopuri, sub egida Integralei „Frédéric Chopin” şi a „Integralei Johann Sebastian Bach”, Celan primind astfel o receptare nouă, prin adăugarea spiritului muzicii la poeticitatea sa inconfundabilă.

Tot Angela Furtună anunţă că o interesantă expoziţie de documente şi fotografii tematice este în curs de pregătire şi va fi vernisată în curând la Biblioteca Bucovinei, în cadrul Anului Paul Celan.


Intră acum și în grupul de