Expozitie care ii omagiaza pe marii pictori Velazquez si Van Gogh, la Biblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Până la data de 15 septembrie, sucevenii pot viziona la Biblioteca Bucovinei o expoziţie de carte, documente şi fotografii, intitulată “Culoarea şi mărcile discursului vizual la Velazquez şi Van Gogh”, eveniment care omagiază împlinirea a 350 de ani de la moartea lui Velazquez şi a 120 de ani de la moartea lui Van Gogh.

“There you have him, the true painter of reality”, afirma Picasso despre Velázquez

Deşi a pictat relativ puţin (cel mult 120 de lucrări), Velázquez a avut oportunitatea, ca portretist al Curţii Regelui Filip al IV-lea al Spaniei, de a se concentra exclusiv şi cu metodă pe Arta portretului şi a peisajului, influenţând zeci de generaţii ulterioare de artişti, mult după explozia Impresionismului. Lucrările sale sunt remarcabile, au valoare exponenţială şi marcă universală.

“Eu nu sunt un aventurier de voie, ci de soartă” , spunea Van Gogh

Vincent Van Gogh a început să se preocupe de pictură din 1880 şi şi-a dezvoltat tehnica, temele, discursul vizual şi stilistica sub influenţa unor artişti ca Millet, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Pissarro si Seurat. Cariera sa de pictor a durat doar 10 ani, trăiţi la tensiunea maximă a unei creativităţi speciale. Anul morţii sale (s-a sinucis) a coincis cu anul unei accelerări extraordinare a geniului său, când practic autorul picta câte un tablou pe zi, iar acest ritm i-a secătuit resursele vitale. Şi-a plătit, astfel, cu propria viaţă, recunoaşterea postumă a valorii şi a universalităţii.


Intră acum și în grupul de