După o pauză de mai bine patru decenii, în Biserica Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava va răsuna din nou sunetul orgii clasice


Intră acum și în grupul de

Episcopul de Iași, PS Iosif Păuleț, va prezida, sâmbătă seara de la ora 18:00 în Biserica Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava Sfânta Liturghie solemnă cu sfințirea orgii restaurate.

La finalul ceremoniei va fi un Concert de orgă, susținut de Daniel Nesimuca, organist la Catedrala „Sfântul Iosif” din București.

Potrivit Episcopiei Romano-Catolice de Iași, după o pauză de mai bine patru decenii, în Biserica Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava răsună din nou sunetul orgii clasice, care de aproape două secole este prezentă în această biserică.

Denumită ca fiind și Orga lui Ciprian Porumbescu – întrucât există unele mărturii care ne spun că însuşi marele artist ar fi cântat la ea – aceasta este o orgă mecanică, a fost construită în stil baroc, a fost adusă din Cehia în anul 1827, apoi a fost mărită şi restaurată în anul 1846. În anul 1929, orga a fost din nou restaurată de renumita firmă constructoare de orgi Rieger, care i-a mai adăugat încă trei registre de factură romantică.

Odată cu trecerea timpului, orga a avut nevoie de noi intervenții capitale, astfel că în anul 2022 a început un nou proces de restaurare. Lucrările au fost realizate de către domnul Ionel Bejan, un cunoscut restaurator de orgi din România. În prezent, orga este formată dintr-un singur manual cu 9 registre şi pedalier cu 4 registre, însumând un număr de 648 de fluiere.

După aceste lucrări complexe şi datorită grijii întregii comunităţi, a păstorilor ei, dar şi a bunăvoinţei Primăriei Municipiului Suceava, sunetul orgii se aude din nou în Biserica „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava, arată sursa citată.

Orga va fi sfinţită în cadrul unei Liturghii solemne, sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 1800. Sfânta Liturghie va fi prezidată de păstorul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, PS Iosif Păuleţ, în prezenţa mai multor preoţi, a autorităţilor civile şi a numeroşilor credincioşi din Suceava şi din împrejurimi.

Cântările de la Sfânta Liturghie vor fi acompaniate la orgă de către Daniel Nesimuca, organist al Catedralei „Sfântul Iosif” din Bucureşti, şi susţinute de corul parohial „Almarema”, dirijat de prof. Bronislaw-Anton Babiaş. După binecuvântare, va avea loc şi un recital la orgă, susţinut de către acelaşi organist, Daniel Nesimuca.


Intră acum și în grupul de