Cinci suceveni, prezenti la Manastirea Comana, la a III-a editie a simpozionului „Arta si civilizatie in spatiile monahale romanesti”


Intră acum și în grupul de

În jur de 30 de persoane, dintre care cinci suceveni, au participat în perioada 8-10 septembrie 2011, la cea de-a III-a ediţie a Simpozionului „Artă şi civilizaţie în spaţiile monahale româneşti”, care s-a desfăşurat la Mănăstirea Comana, în apropiere de Giurgiu.

Ediţia din acest an a fost organizată de Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO (FRACCU) „Clubul Alumnus”, participanţii prezentând un număr de 20 de lucrări pliate pe tema simpozionului.

Suceava a fost reprezentată la acest simpozion de prof. Mircea Nanu-Munteanu şi Victor Şutac, din partea Societăţii Ştiinţifice CYGNUS-Centru pentru UNESCO, cu lucrarea „Sfânta Mănăstire Putna”, prof. Camelia Rusu Sadovei din cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” şi conf. univ. dr. Doina Creangă, din cadrul Facultăţii de Istorie–Geografie, a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, cu tema „Educaţia vocaţională preuniversitară pentru protejarea patrimoniului cultural”. Alături de aceştia, la simpozionul de la Mănăstrirea Comana şi-a prezentat lucrarea intitulată „Mănăstirea Dragomirna în timpul ocupaţiei austriece” şi Rasof. Maria Magdalena, măicuţă la Mănăstirea Dragomirna.

Invitaţi speciali ai simpozionului au fost: Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Protos. Mihail Muscariu, Mănăstirea Comana, Daniela Popescu, Preşedinte FRACCU, av. Paula Iacob, preşedinte fondator al FRACCU, acrtiţa Doina Ghiţescu, din partea Clubului România UNESCO, care a ţinut un minirecital de poezie şi dr. Silvia Săracu, din partea Alumnus Club pentru UNESCO.

Pe parcursul celor trei zile de şedere la Comana, cei 30 de participanţi din cadrul simpozionului au avut parte şi de momente de relaxare, vizitând diferite obiective turistice din zonă, „obiective cu o încărcătură istorică deosebită”. “S-a vizitat Rezervaţia Naturală Delta Neajlovului, iar după finalizarea simpozionului, s-a plecat într-o excursie care a avut loc la Veliko Tarnovo (Bulgaria)”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice “CYGNUS”.

Prima ediţie a simpozionului a fost organizată la iniţiativa “CYGNUS” la Mănăstirea Dragomirna, în 2009, sub titulatura “Simpozionul Naţional Cultură şi civilizaţie în mănăstirile româneşti”.


Intră acum și în grupul de