Pierdere „rezonabila” in cadrul sectiei de „Imprumut Adulti” a Bibliotecii Bucovinei. Doar 600 de volume imprumutate au fost pierdute in ultimii 10 ani


Intră acum și în grupul de

Un număr de 600 de volume au ieşit lipsă la inventarul realizat în decurs de şase luni de zile, la secţia de „Împrumut Adulţi” din cadrul Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” Suceava, a declarat în exclusivitate pentru NewsBucovina.ro, Gabriel Cărăbuş, directorul instituţiei.

„Din cele 150.000 de cărţi inventariate în cadrul secţiei de << Împrumut Adulţi >> , avem propuse spre casare un număr de 10.000 de cărţi uzate fizic sau moral, iar din fericire, lipsurile constatate nu sunt foarte multe. Estimăm o pierdere de 600 de cărţi. Având în vedere că acest inventar se realizează o dată la 10 ani şi că media pierderilor per an este de 0,3%, consider că pierderea înregistrată în cadrul acestei secţii este una rezonabilă”, este de părere Gabriel Cărăbuş.

Inventarul din cadrul celei mai mari secţii ale Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” s-a întins pe perioada unui an de zile, întrucât după inventarierea propriu-zisă, cele 150.000 de exemplare au fost introduse într-o bază de date automatizată. Potrivit directorului instituţiei sucevene, s-a realizat inclusiv toaletarea cărţilor pe care au fost lipite codurile de bare pentru a putea fi identificate de către cititoarele de coduri de bare, mecanism care va funcţiona în maxim două luni în cadrul instituţiei.

Cărăbuş pune problema nerestituirii documentelor care aparţin bibliotecii şi pe seama faptului că există din ce în ce mai mulţi suceveni care fie pleacă în străinătate, fie îşi mută domiciliul, fie pleacă la studii în alte oraşe sau în alte ţări, uitând să înapoieze cărţile împrumutate. „Uneori, este foarte greu să mai dăm de aceste persoane, de aceea spun că lipsa celor 600 de volume care s-a înregistrat în cadrul secţiei de << Împrumut Adulţi >> pe durata ultimilor zece ani, este una rezonabilă”, a declarat directorul Bibliotecii Bucovinei, care a remarcat faptul că cele mai multe volume care nu au fost restituite sunt relativ noi, fiind apărute după anul 2000-2005.

În cel mai scurt timp, în cadrul Bibliotecii Bucovinei se va da drumul la împrumutul automatizat, cu cititoarele de coduri de bare aferente şi cu calculatoarele puse la dispoziţia cetăţenilor, care vor avea posibilitatea de a intra în baza de date a bibliotecii.

Precizăm că la acest moment se lucrează la introducerea cărţilor într-o bază de date electronică şi la celelalte secţii ale bibliotecii sucevene.


Intră acum și în grupul de