Concursul national de arta plastica „Ion Irimescu” a ajuns la cea de-a VI-a editie


Intră acum și în grupul de

Ion IrimescuConsiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, secţia Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu”, organizează miercuri, 27 februarie 2013, de la ora 14.00, la Clubul Artelor Vizuale din incinta Shopping City Suceava, cea de-a VI-a ediţie a Concursului naţional de artă plastică „Ion Irimescu”, informează într-un comunicat de presă, Carmen Veronica Steiciuc, consultant artistic CCPCT Centrul Cutural Bucovina.

Potrivit sursei citate, în acest an, juriul este format din criticul de artă ieşean Valentin Ciucă – preşedinte şi artiştii plastici Lucia Puşcaşu şi Niculai Moroşan – membri. Tinerii artiştii plastici participanţi la concurs sunt din judeţele: Caraş-Severin, Bihor, Cluj, Vrancea, Dâmboviţa, Brăila, Sibiu, Galaţi, Neamţ, Botoşani, Argeş, Iaşi şi Suceava.

Referitor la Maestrul Ion Irimescu şi Concursul naţional de artă plastică organizat de Centrul Cultural Bucovina, criticul de artă Valentin Ciucă a afirmat: „Patriarh al artelor româneşti, Ion Irimescu a fost urmat în drumul său către glorie, ca şi Nicolae Grigorescu, de un popor entuziast. Asemenea stare de gratitudine colectivă a fost determinată de caraterul umanist al operei sale, de forţa de model uman şi artistic a artistului aşezat la cele veşnice în liniştea de la Fălticeni, acolo unde a ctitorit unul dintre cele mai impresionante muzee de sculptură din Europa. Generozitatea omului s-a împletit cu harul de creator de excepţie a cărui viziune artistică a impus valori perene, situate dincolo de efemerul şi tranzitoriul clipei. Cei care l-au cunoscut nu l-ar putea uita vreodată, deoarece himerele sale s-au transfigurat în opere destinate neuitării şi permanentelor asocieri cu ideea de valoare. Desele drumuri la Suceava, prezenţele la expoziţiile artiştilor din zonă, dialogurile cu tinerii învăţăcei de la Şcoala Populară de Artă, s-au transformat în amintiri de neuitat. Acest semn al neuitării s-a covertit şi în expoziţiile anuale omagiale, numele său înnobilând gestul artistic al fiecăruia. O nouă ediţie a expoziţiei, de-acum tradiţională, oraganizată de Şcoala Populară de Artă din Suceava, de conducerea şi profesorii secţiei de artă, devine de câţiva ani încoace un moment de bilanţ, de împlinire prin dialogul cu sinele şi cu ceilalţi. Artiştii suceveni au preluat de la Maestrul Irimescu disciplina muncii artistice, idealurile şi bucuriile generate de întâlnirea privilegiată cu frumosul.

Deschiderea, simultană, către alte zone de creaţie din ţară, atestă, în spirit irimescian, o formă de dialog al valorilor, o formă de comunicare sensibilă a ethosului românesc.Experienţele anterioare au validat o opţiune fertilă a Şcolii de Artă sucevene, au confirmat faptul că statornicia unor proiecte generoase, confirmă profesionalismul şi atestă rigoarea exigenţelor estetice. Aşadar, cu gândul la Ion Irimescu, ne bucurăm să-i asociem, la aniversare, numele cu ideea de creativitate românească, acces la sfera valorilor şi rolul extrem de necesar al Şcolilor Populare de Artă în contextul conceptului de educaţie permamentă şi împlnire umană prin frumos… Un gând ieşean de solidaritate pentru colegii profesori şi aspiranţii la nemurire…”

 


Intră acum și în grupul de