36 de steaguri de lupta ale domnitorilor Moldovei, expuse la Muzeul de Istorie din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

drapel

Muzeul de Istorie din Suceava a găzduit vineri, 15 martie 2013, vernisarea unei expoziţii impresionante intitulate “Drapelul la români”, care a adus în faţa publicului sucevean, un număr de 36 de steaguri de luptă, din colecţia colonelului Petru Costin din Republica Moldova.

Expoziţia prezintă un istoric al drapelului la români, originile acestuia fiind o moştenire foarte veche. Multe din piesele expuse la Suceava sunt inspirate din perioada medievală. “Odată cu alcătuirea primelor formaţiuni prestatale româneşti în perioada secolelor IX-X apar primele însemne heraldice ale statului”, a arătat specialistul Cristina Pânzaru, de la Secţia de Istorie din cadrul muzeului gazdă.

În calitate de invitat de onoare la eveniment, colecţionarul Petru Costin a explicat că cele 36 de exponate au fost lucrate cu minuţiozitate de dânsul cu materiale aduse special din străinătate (Grecia, Ucraina, Polonia, Ungaria).

Una dintre piesele de rezistenţă ale expoziţiei este un drapel de la 1798 realizat din peste 2.000 de pietre scumpe, găsit de către un istoric din Republica Moldova, într-o arhivă din Grecia.

“Expoziţia << Drapelul la români >> a fost prezentată în Republica Moldova, România, Ungaria, Varşovia. Am executat în decursul a 40 de ani şi alte expoziţii de colecţie, de uniforme militare, monede, chipiuri militare ş.a. Până în prezent, am executat peste 125 de expoziţii naţionale şi internaţionale”, a declarat Petru Costin.

Expoziţia vernisată la Suceava marchează 538 de ani de la bătălia de la Vaslui, în care oştile moldo-polono-maghiare sub comanda domnitorului Ştefan cel Mare au reputat o victorie strălucită în faţa lui Suleiman Paşa.


Intră acum și în grupul de