Până la 90 la sută din ţigările din comune sucevene sunt de contrabandă. Ministrul de interne anunţă patrule comune româno-ucrainene pe frontieră


Intră acum și în grupul de

Piaţa neagră a ţigaretelor a urcat la 17,8%, în ianuarie 2016, faţă de 17,5% în noiembrie 2015, conform studiului „Novel Research”, iar în comune şi sate din Suceava şi Botoşani 90 la sută din ţigări provin din contrabandă.

contrabanda tigari (1)

Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o cotă a pieţei negre de 36,8%, cu toate că se află în scădere faţă de noiembrie 2015, cu peste 10 puncte procentuale”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research, adăugând că şi regiunile nord-vest şi vest deţin, de asemenea, cote importante, deşi se află pe un trend descendent.

„Din punct de vedere al provenienţei, ponderea produselor cu timbru de Ucraina continuă să crească în ritm accelerat, cu 5,5 puncte procentuale, până la 22,5%. Aşa numitele «cheap whites» (n.r. ţigaretele produse legal, dar fabricate cu singurul scop să fie traficate în alte state decât cele pentru care sunt plătite taxele aferente), deşi se află în scădere (minus 2,5 puncte procentuale faţă de noiembrie), continuă să deţină cea mai mare cotă (56%) din totalul pieţei negre. Produsele provenite din Moldova şi Serbia se menţin la nivel relativ constant (15,8%, respectiv 1,2%)”.

 

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, a declarat că a semnalat, încă de la semnarea Acordului de mic trafic de frontieră între România şi Ucraina, că autorităţile nu vor fi pregătite să combată eficient noul val de contrabandă.

Potrivit domniei sale, în Suceava şi Botoşani, în multe sate şi comune, ponderea produselor ilegale ajunge şi la 90%.

„Un pachet de ţigarete care costă în Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de graniţă cu 8 lei”, a spus Lazăr.

Ea a arătat că este îngrijorată profund de lipsa unor politici coerente în domeniul tutunului, atât în ceea ce priveşte combaterea traficului ilicit, cât şi reglementarea industriei legale care este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu aproape 3 miliarde de euro virate în 2015.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, susţine că pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere urmează să fie încheiate acorduri cu statul ucrainean pentru patrularea în comun a frontierei, dar şi că vor fi făcute achiziţii în mijloace tehnice pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat.

Astfel, la solicitarea deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a explicat care sunt măsurile ce urmează să fie adoptate.

contrabanda tigari colete (5)

Ministrul de Interne explică într-un răspuns la solicitarea deputatului sucevean că pentru misiunile de control la frontiera externă a Uniunii Europene, structurile Poliţiei de Frontieră din sectorul estic şi nord estic utilizează echipamente achiziţionate, în anii anteriori, prin programe de dotare cu fonduri europene şi că pentru înlocuirea echipamentelor de supraveghere şi control care şi-au îndeplinit durata de utilizare, dar şi pentru îmbunătăţirea performanţelor tehnice ale echipamentelor existente, Poliţia de Frontieră a prevăzut proiecte de dotare finanţate din Fondul de Securitate Internă pentru exerciţiul financiar 2014-2020, urmând ca toate structurile Poliţiei de Frontieră să beneficieze de echipamente tehnice performante pentru controlul şi supravegherea frontierei.

Ministrul mai arată  că şi în bugetul pentru anul 2016 sunt prevăzute fonduri pentru achiziţia de mijloace tehnice pentru frontiera de est şi nord-est.

Petre Tobă a mai anunţat că urmează să fie semnat un Protocol între Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Administraţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei privind modul de realizare a schimbului de informaţii statistice şi analitice referitoare la situaţia frontierelor de stat ale României şi Ucrainei în cadrul căruia sunt prevăzute şi schimburi de informaţii privind contrabanda cu ţigări.

El consideră că prin punerea în aplicare a acordului se va permite intensificarea conlucrării între cele două părţi prin realizarea patrulelor comune ce vor contribui la prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.(R.N.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de