Sinagoga Gah din Suceava va intra din luna mai în programul de vizitare pentru public


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Comunităţii Evreieşti Suceava, profesorul Sorin Golda, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că începând din luna mai Sinagoga Gah din Suceava va fi deschisă publicului urmând să fie anunţat programul de vizitare.

El a spus că lucrările de restaurare din interiorul sinagogii au fost finanţate cu fonduri de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, printre acestea numărându-se montarea unei pardoseli noi, montarea de calorifere şi centrale termice, în timp ce pentru lucrările de restaurare exterioară au fost alocate fonduri de către Primăria Suceava.

Profesorul Sorin Golda a mai spus că, în timpul programului de vizitare de la Sinagoga Gah din Suceava va fi desemnată o persoană care să prezinte istoricul clădirii şi al comunităţii evreilor din Suceava.

El a subliniat că vizitatorii vor putea vedea şi expoziţia foto-documentară din interiorul clădirii, dar şi registrele de pictură ale Sinagogii, unice în România.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti Suceava a precizat că aceeaşi ordine a registrelor de pictură mai este întâlnită la Biserica de la Vatican şi la o sinagogă din Germania.

El a menţionat că simbolurile astrale ale picturii din Sinagoga Gah din Suceava, dar şi de la alte biserici din judeţul Suceava au fost studiate şi tratate de un sucevean într-un volum editat recent.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de