Suceveanca Alexandra Cîrstean “Kadna Anda”, care a ilustrat cele mai cunoscute șpăgi pentru Muzeul Corupţiei din România: „Ca artist, simt că de cele mai multe ori sursa mea de inspirație sunt eu și tot ceea ce simt”


Intră acum și în grupul de

O tânără din Suceava, pasionată de poezie și desen, a făcut parte din echipa care a lansat în România, anul trecut, Muzeul Corupţiei. Acest muzeu virtual găzduieşte Galeria Şpăgilor, în care sunt ilustrate cele mai cunoscute şpăgi din România, iar orice vizitator își poate pune la încercare cunoştinţele în materie de corupţie, la Testul Şpăgilor. Realizând ilustrații cu cele mai cunoscute șpăgi, între care „Şpagă în cimitir”, „Şapte uşi de la Buhuşi”, „Pod în Comuna Şanţ”, tânăra Alexandra Cîrstean, pe numele ei de artist “ Kadna Anda”, s-a făcută remarcată rapid în graphic design, portofoliul său de proiecte crescând tot mai mult.

Alexandra Cîrstean. Foto Adrian Anechitoaie

Alexandra Cîrstean are 24 de ani, a absolvit Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, iar pasiunea pentru litere a făcut-o să se îndrepte către Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, unde a studiat Literatură Universală și Comparată, dar și spre Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), unde a obținut masteratul în Publicitate.

A lucrat în domeniul publicității, a fost chiar și profesoară de engleză la o grădiniță, dar tot pasiunea pentru desen a fost cea care i-a trasat cariera profesională. A ales să lucreze de acasă, freelancer, având astfel libertatea de a selecta clienții, dar mai ales proiectele.

Alexandra Cîrstean. Foto Adrian Anechitoaie

După șase ani de locuit în București, Alexandra Cîrstean s-a întors în Suceava, pentru o mini-vacanță, pentru că din toamnă va începe un al doilea master, în Graphic Communication Design, în Marea Britanie.

În cadrul unui interviu acordat, în exclusivitate, pentru News Bucovina, tânăra Alexandra Cîrstean a vorbit despre proiectele sale, dar și despre planurile de viitor.

NewsBucovina: În liceu ai cochetat cu poezia, iar acest lucru te-a făcut să urmezi o facultate de Litere, iar mai apoi să predai limba engleză. Ce anume te-a determinat să te îndrepți către o carieră în graphic design?

Alexandra Cîrstean: Chiar dacă din liceu am avut o pasiune pentru poezie, singura constantă din viața mea a fost desenul. După mulți ani în care am ezitat să iau o decizie în privința carierei mele, ilustrația și graphic design-ul au evoluat organic.

Dragobete

NB: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru desen?

Alexandra Cîrstean: Deși nu exista o carte sau o fotografie în casă care să nu treacă de mâzgâlelile mele de copil, abia pe la 12 ani mi-am dat seama că am o pasiune pentru asta, când am câștigat un concurs la desen.

NB: Pe ce pui accent atunci când desenezi?

Alexandra Cîrstean: Pun foarte mare accent pe concept. Este foarte important pentru mine să comunic prin intermediul ilustrațiilor mele.

NB: Ce îți place să ilustrezi cel mai mult?

Alexandra Cîrstean: Tot ceea ce mă reprezintă. Vegetația și natura, de care m-am îndăgostit de mic copil datorită plaiurilor bucovinene, și personaje feminine.

NB: Cât timp lucrezi la o ilustrație?

Alexandra Cîrstean: Depinde de complexitatea proiectului. Uneori lucrez la o ilustrație mai puțin de o oră, alteori pot lucra două sau trei zile.

NB: De ce freelancer?

Alexandra Cîrstean: Inițial am pornit la drum ca freelancer, dar am lucrat și în domeniul publicității. Am ales să mă întorc la biroul de acasă, datorită faptului că așa am libertatea de a selecta clienții și de a accepta doar proiectele care îmi plac.

NB: De unde îți vin solicitările de colaborare?

Alexandra Cîrstean: În general clienții vin prin recomandările făcute de alți clienți, dar totodată primesc oferte de colaborare și după ce un proiect care are un reach mare a ajuns la persoanele potrivite. Colaborez cu diverși clienți care îmi oferă proiecte potrivite stilului meu, precum Cărturești și Editura Vellant, dar în același timp primesc oferte de la diferite agenții de publicitate sau branduri, small business-uri, uneori chiar și de la prieteni.

NB: Care sunt proiectele cu care te mândrești cel mai mult?

Alexandra Cîrstean: Proiectele personale și cele în care am ilustrat cărți. Proiectele personale sunt mai aproape de mine, mai sincere. Cele care includ cărțile sunt speciale, pentru că în timp am învățat să prețuiesc valoarea unei cărți. Your Heart – Her Tamagotchi, The Serpent’s Temptation sau Atropologie de Dan Rhodes, sunt unele dintre ele.

NB: Ce a presupus proiectul pentru Muzeul Corupției?

Alexandra Cîrstean: Muzeul Corupției a fost un proiect pe care l-am făcut în colaborare cu agenția Kinecto Isobar. Acestă galerie a șpăgilor a vrut să aducă în lumină corupția din România, prin ilustrarea celor mai cunoscute şpăgi din țara noastră. Pentru că unele spăgi erau de necrezut, proiectul includea un test al șpăgilor prin care să îți pui la încercare cunoștințele. Astfel, am ilustrat 20 de spăgi reale și fictive, păstrând simțul umorului și nota satirică.

NB: Cum ai descrie stilul tău de creație?

Alexandra Cîrstean: Mi-aș descrie stilul prin următoarele cuvinte: sincer și liber.

NB: De unde înveți și care sunt sursele tale de inspirație?

Alexandra Cîrstean: Am învățat totul singură, prin exercițiu, lucru pe care îl practic și acum. O sursă nelimitată este internetul, care în momentul de față este cel mai bun profesor. Ca artist, simt că de cele mai multe ori sursa mea de inspirație sunt eu și tot ceea ce simt, dar totodată mă inspiră lucrurile sau persoanele care mă emoționează, indiferent de efectul lor pozitiv sau negativ.

NB: Cum te promovezi?

Alexandra Cîrstean: Îmi promovez lucrările prin intermediul rețelelor de socializare, precum Facebook și Instagram, punând mai mare accent pe ultimul canal de comunicare, pentru că în ultima vreme a devenit unul dintre cele mai propice medii de comunicare în domeniul artistic.

NB: Unde pot fi admirate ilustrațiile tale?

Alexandra Cîrstean: În momentul acesta, lucrările mele pot fi văzute pe paginile de artist (Facebook, Instagram, Behance) și pe www.kadna.co. Am participat la expoziții colective, dar încă nu m-am gândit să organizez o expoziție personală.

NB: Care sunt reacțiile oamenilor atunci când văd desenele tale?

Alexandra Cîrstean: Reacțiile sunt diferite. Este imposibil ca toată lumea să înțeleagă ceea ce fac sau să le placă tuturor. Suntem diferiți și acest lucru este absolut normal. Sunt oameni care apreciază și se bucură de ilustrațiile mele, dar sunt și cazuri în care desenele mele nu pot fi înțelese atât de ușor.

NB: Ce proiecte de viitor ai și care este cea mai mare dorință a ta din punct de vedere profesional?

Alexandra Cîrstean: Pe viitor vreau să pun mai mare accent pe proiectele personale și să îmi dezvolt cunoștințele în domeniu. Poate că cea mai mare dorință a mea ar fi să reușesc să împărtășesc ceea ce știu celor care sunt la început de drum, iar din punct de vedere profesional vreau să mă specializez în domeniu și să lucrez în continuare pe cont propriu.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de