Poliția Suceava a inițiat o campanie pentru diminuarea riscului rutier şi prevenirea evenimentelor grave în care sunt implicaţi tinerii conducători auto


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a inițiat o campanie pentru diminuarea riscului rutier şi prevenirea evenimentelor grave în care sunt implicaţi tinerii conducători auto, care se va desfășura până în luna noiembrie a acestui an, în tot județul.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc miercuri, 16 august, la sediul IPJ Suceava, inspectorul principal de poliție Gabriel Apopei, împuternicit șef al Serviciului Rutier Suceava, a declarat că polițiștii rutieri suceveni s-au confruntat cu foarte multe evenimente, unele chiar grave, în care au fost implicați tineri, imediat după ce aceștia au obținut permisul de conducere.

Astfel, având în vedere Campania Naţională „Alege Viața”, privind creşterea siguranţei participanţilor la traficul rutier, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava prin Serviciul Rutier va declanşa o campanie judeţeană pentru diminuarea riscului rutier şi prevenirea evenimentelor grave în care sunt implicaţi conducătorii auto care au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani.

„Analizând situaţia accidentelor grave produse de la începutul anului 2017 până în prezent pe raza judeţului Suceava, remarcăm că pe raza judeţului Suceava au avut loc un număr de 183 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor auto care au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani din care 118 accidente au fost din vina acestei categorii vulnerabile” a spus Gabriel Apopei.

El a precizat că accidentele produse din vina conducătorilor auto care au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani au fost soldate cu 6 persoane decedate, 28 răniţi grav şi 157 răniţi uşor.

Comparând cu situaţia similară a anului trecut inspectorul principal de poliție a explicat că se constată o creștere a numărului de accidente rutiere produse din vina tinerilor șoferi şi implicit creşteri ale consecinţelor.

„Observăm o creştere de plus 13 a numărului de accidente rutiere produse din vina conducătorilor auto care au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani şi implicit creşteri ale consecinţelor: cu 10 persoane rănite grav mai multe faţă de perioada similară a anului 2016 şi cu 36 persoane rănite uşor mai multe”, a menționat Gabriel Apopei.

În ceea ce privește cauzele de producere a accidentelor de acest tip, Apopei a spus că principala cauză este lipsa experienţei la volan a tinerilor, dar şi teribilismul.

Inspectorul principal de poliție a mai spus că obiectivele campaniei sunt responsabilizarea tinerilor conducătorilor auto care au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani în vederea adoptării unui comportament preventiv; eficientizarea activităţii grupurilor de lucru (poliţie+grup ţintă+parteneri externi); dar și eficientizarea acţiunilor de impunere a legii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, a declarat că pentru atingerea obiectivelor din cadrul campaniei vor fi realizate acțiuni de informare în liceele de pe raza județului, pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a.

„Foarte mulți tineri au un obiectiv de a avea permis de conducere în clasa a XII-a. Este normal, și foarte mulți angajatori condiționează la un moment dat actul lucrativ de deținerea unui permis de conducere. Astfel, tinerii sunt tentați să obțină permisul de conducere, însă în unele cazuri fără să aibă și responsabilitatea efectivă a condusului. În primul semestru al anului școlar 2017 – 2018 vom merge pe linie de educație rutieră la clasele a XI-a și a XII-a”, a spus Ionuț Epureanu.

El a menționat că se va încerca o colaborare mai strânsă și cu școlile de șoferi.

Campania ce se va desfăşura în perioada august – noiembrie, pe raza judeţului Suceava, mai prevede realizarea unor materiale educativ preventive de susţinere (broşuri,  pliante, afişe, autocolante) ce vor fi distribuite de către agenţii de siguranţă rutieră, dar și identificarea zonelor cu risc sporit de accidente, organizarea de acţiuni tematice în teren pentru combaterea abaterilor, stabilirea de măsuri concrete cu administratorii drumurilor şi administraţiile locale pentru înlăturarea deficienţelor de construcţie şi/sau de altă natură ce favorizează producerea de accidente rutiere, îmbunătăţirea mijloacelor de semnalizare urmată de intensificarea intervenţiei poliţiei rutiere pentru respectarea semnificaţiei acestora.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de