La 28 de ani, o suceveancă a devenit prima femeie Lider Montan Internațional din România

„Această meserie este unică și atât de complexă pentru că se naște dintr-o pasiune pentru frumos, dintr-o dorință de a avea un stil de viață sănătos și din respect pentru ce ne oferă natura”


Intră acum și în grupul de

O tânără din Rădășeni, pasionată de călătorii și drumeții pe munte, a devenit prima femeie Lider Montan Internațional din România, după ce, timp de doi ani, a urmat peste 1.200 de ore de pregătire practică și teoretică, în zonele montane din Slovacia, Polonia, Bulgaria și România.

Nicoleta Loghin are 28 de ani, iar pasiunea pentru munte o are de mai bine de opt ani, fiind amplificată și de cursurile Școlii de Munte (actuala Academia de Munte), organizate de Asociația Ghizilor din Bucovina, pe care le-a urmat în 2011.

„Aveam să descopăr că timpul liber poate fi petrecut în munți în orice anotimp și moment din zi. Îmi amintesc că așteptam atât de mult weekend-urile încât duminică seara, după ce terminam tura, ne întrebam unde mergem weekend-ul viitor”, a mărturisit Nicoleta Loghin pentru News Bucovina.

Tânăra a menționat că își dorea un job dinamic, să se bucure de munți, de oameni și de priveliști încântătoare și astfel cursurile de lider montan s-au pliat pe dorințele sale.

Nicoleta Loghin a arătat că pentru a ajunge Lider Montan Internațional – un termen nou, introdus pentru prima dată în România de către Societatea Ghizilor și Liderilor Montani – a participat, în perioada 2015 – 2017, la peste 1.200 de ore de pregătire practică și teoretică organizate în zone montane din patru țări diferite, Slovacia, Polonia, Bulgaria, România, între care și nouă arii montane protejate.

„Procesul e unul mai îndelungat. În primul rând îți trebuie experiență montană atât națională, cât și internațională. Apoi cursurile în sine durează doi ani și debutează cu un examen de admitere (practic, teoretic, interviu), urmat de module cu teme precum orientare, tehnici de prim-ajutor, managementul grupului, avalanșe și salvarea victimelor surprinse într-o avalanșă, siguranța pe stâncă, traversare de torenți etc. Ne întâlneam o dată la două luni, timp de 6 zile, iar cursurile erau intensive de dimineața până seara târziu. Uneori era solicitant din punct de vedere fizic, însă grupul și atmosfera erau minunate. Lucram împreună până adormeam toți cu lecția învățată. Au urmat examenele naționale de vară și de iarnă (scrise și practice) și apoi cele internaționale (practice). În total au fost patru examene, fiecare dintre ele fiind eliminatorii, inclusiv cele teoretice”, a spus Nicoleta Loghin.

Ea a precizat că activitatea unui lider montan este diferită de cea de ghid montan prin prisma compentențelor și că orice iubitor de munte și de oameni poate deveni un lider, la examenul de admitere punându-se accent pe experiența montană.

 „Să fii ghid montan implică și schi, cățărare, alpinism, activități ce nu intră în competențele unui lider montan. Activitatea liderului se axează pe drumeție, indiferent de anotimp, până la limita ghețarului, pe trasee ce nu implică echipament tehnic. Bineînțeles, suntem pregătiți și pentru partea tehnică a unui traseu, însă vom folosi aceste cunoștințe doar dacă asta înseamnă siguranța clientului din tură. Când spun “lider montan internațional” pentru mine are două semnificații. În primul rând, această specializare îmi permite să lucrez în munți din oricare colț al lumii, iar acest lucru este fantastic, poate dacă nu chiar și unic în România. Cealaltă semnificație este legată de modul de organizare a acestor cursuri. Societatea Ghizilor și a Liderilor Montani din România se ridică la standarde internaționale și în ceea ce privește seriozitatea organizării acestui tip de cursuri, calitate certificată și prin afilierea la UIMLA – The Union of International Mountain Leader Associations”, a mai spus Nicoleta Loghin.

În ceea ce privește planurile de viitor, tânăra a mărturisit că își dorește să promoveze turismul montan din Bucovina, lucru pe care l-a început de câțiva ani, prin inițierea și implementarea unor proiecte locale precum Academia de Munte, Hai la Înverzit, Cultură în Parc, HEARTS, Serile Filmului Alpin – Fălticeni, împreuna cu Asociația Ghizilor din Bucovina.

„Îmi doresc mult să transform acest nou job în unul full time. E un proiect început -agenție Outdoor the World în colaborare și cu alți ghizi ce urmează să îl finalizăm și să ne promovăm turele. Personal iubesc zona în care m-am născut și îmi doresc să încep prin a organiza ture aici, acasă în Bucovina. Zona are potențial și merită promovată. Însă, mai presus de toate, simt că am o responsabilitate mai mare.  Îmi doresc să contribui la schimbarea direcției în care merge acum turismul montan, mai ales pe partea de educația montană. La nivel local mă implic de ceva timp în proiecte educative ce își propun dezvoltarea spiritului civic și mi-aș dori ca aceste acțiuni să ia amploare și să reușesc să implic cât mai mulți oameni în lupta mea, a noastra, a celor care ne pasă, spre un turism mult mai responsabil și cu un impact pozitiv asupra economiei, mediului și societății. Acest lucru implică mult timp și energie și presupune mulți ani la mijloc, însă asta m-ar împlini pe mine într-un final”, a menționat Nicoleta Loghin.

Prima femeie Lider Montan Internațional din România a mai arătat că turismul montan este în creștere datorită nevoii oamenilor de „evadare” din orașe, din birouri, de la o viață sedentară, atât de des întâlnită în ziua de astăzi și s-a arătat încrezătoare că și alte femei vor deveni lideri montani interaționali.

„Cred ca nimic nu e greu când e făcut din pasiune. Cunosc multe „munțomane” care ar putea să devină lideri montani internaționali și ar putea să concureze foarte bine cot la cot cu bărbații. Așadar, sunt încrezatoare că următoarele generații vor aduce din ce în ce mai multe femei lider montan internațional de succes. Aș spune că această meserie este unică și atât de complexă  pentru că se naște dintr-o pasiune pentru frumos, dintr-o dorință de a avea un stil de viață sănătos și din respect pentru ce ne oferă natura. E un sentiment minunat să poți împărtăși toate acestea și altora. Totul începe de la prima ieșire la munte așa că vă încurajez să vă depășiti limitele!”, a transmis prima femeie Lider Montan Internațional din România, Nicoleta Loghin.

Precizăm că Societatea Ghizilor și Liderilor Montani a organizat, pe 16 septembrie, la Zărnești, în județul Brașov, un eveniment care a marcat finalul cursului de formare profesională „Lider Montan Internațional” ce s-a desfășurat în perioada 2015 – 2017.

Astfel, județul Suceava a fost reprezentat de Nicoleta Loghin în calitate de absolvent și de Ciprian Constantineanu în calitate de instructor, aceștia fiind de asemenea membri ai Asociației Ghizilor din Bucovina. Evenimentul a fost o premieră pentru România, atestarea profesională fiind una recunoscută internațional.

Alături de Nicoleta Loghin, au mai absolvit primul curs de formare profesională „Lider Montan Internațional” (2015 – 2017), trecând toate probele eliminatorii de-a lungul numeroaselor module de pregătire, Costel Budeanu Bălan (Iași), Florin Ocolișan (Timișoara) și Ioan Stoenică (București).

Programul evenimentului a debutat cu prezentarea președintelui Societății Ghizilor, Marian Anghel, a istoriei meseriei de ghid montan în Carpați, cât și a celor doi ani de pregătire profesională care au presupus sute de ore de mers pe munte vara și iarna, de navigație în teren necunoscut, zile întregi de dormit prin zăpadă și în bivuacuri improvizate, cățărare pe stâncă și alpinism.

Cu competențele profesionale recunoscute național și internațional de lider montan, cei patru absolvenți români au prezentat public, în cadrul festivităților, patru teme importante pentru turismul montan românesc, probleme și idei de direcții de dezvoltare montană în Carpați.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de