Sociologul sucevean Adrian Botezatu explică impactul nebănuit al protestului lui Ștefan Mandachi: Se va conștientiza mult mai mult forța pe care mediul privat o are în societatea românească în contextul în care PIB-ul este produs de privați, iar banii se duc pe salariile unor bugetari care nu-și justifică existența


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a explicat pentru cititorii News Bucovina de ce protestul omului de afaceri sucevean Ștefan Mandachi are ecouri mai mari decât s-a intuit inițial.

Botezatu a spus că în România există o împărțire în două a populației: o parte așteaptă ca statul să le dea ceva, iar cealaltă jumătate a populației este înfricoșată ca statul să nu le ia ceva.

El a arătat că peste 90 la sută din economia României este o economie privată, care produce PIB, produce plusvaloare, iar suceveanul Ștefan Mandachi este exponentul acestei părți a economiei, de peste 90 la sută care produce plus valoare în societate și care s-a săturat de înapoierea cronică pe care România o înregistrează în materie de infrastructură și dezvoltare socială.

„Concluzia este că în 30 de ani administrația centrală este incompetentă și impotentă, indiferent de culoare, iar restanțele istorice pe care noi le înregistrăm față de vestul Europei sunt strigătoare la cer.

În acest context un om de afaceri a considerat că trebuie să tragă un semnal serios de alarmă, iar reacția publicului din toată România a fost aceea că lucrul este cât se poate de real, fapt recunoscut, paradoxal, chiar de vechiul și noul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, vestit pentru lipsa de rezultate de orice fel și de eternul Narcis Neaga, responsabilul cu lipsa de autostrăzi din România”, a spus sociologul sucevean.

El a arătat că din nefericire, realizarea acestor proiecte presupune câțiva ani de zile iar societatea deja nu mai are răbdare, dar societatea începe să se organizeze, să se mobilizeze și nu crede că lucrurile vor rămâne fără răspuns.

„Problema este lipsa de competență și de potență a administrației centrale. Spre deosebire de Polonia, care este un stat mai mult decât viabil, a avut curajul în 1999 să-și facă o reformă administrativ- teritorială care a creat unități administrative eficiente și cu putere”, a spus Botezatu.

El a atras atenția că România are mai multe unități administrative decât China sau India, ceea ce este paradoxal, iar inclusiv în UE, România are mai multe unități administrative decât Franța care este un exemplu al birocrației clasice.

„Atâta timp cât comunele, orașele, județele sunt foarte slabe, asta înseamnă că există doar un centru unic de comandă, care este Bucureștiul, unde se decide inclusiv un podeț sau o fațadă la un bloc.
Trebuie făcută o descentralizare reală și o reorganizare administrativ- teritorială. Peste 70 la sută dintre comunele din România au sub 5000 de locuitori, nu sunt viabile economic. Ar trebui făcute niște standarde, cu comune de la 10.000 și orașe de la 20.000, iar numărul de județe să fie redus la 15. Ar fi un mare pas dacă din cele 41 de județe le-am reduce la jumătate”, a menționat sociologul sucevean.

El a subliniat că prin acest protest al lui Ștefan Mandachi societatea civilă, mediul privat, vor conștientiza mult mai mult forța pe care mediul privat o are în societatea românească în contextul în care PIB-ul este produs de privați, iar angajările la stat au luat proporții, în timp ce bugetul de stat se duce pe „asistența socială” a unor bugetari care nu-și justifică existența.

Botezatu a mai spus că vina pentru situația actuală este a tuturor celor care au fost la putere, dar că cea mai mare parte din vină o are actualul guvern în condițiile în care comisarul european Corina Crețu a cerut guvernului să vină cu proiecte la decontare.

„În mod absolut cinic și ostentativ Guvernul refuză să demareze proiectul pentru autostrada A8 cu toate că există bani europeni. Acest proiect, după trei ani de guvernare, putea să prindă contur”, a conchis Adrian Botezatu. (T.B.) 


Intră acum și în grupul de