Biserica de lemn din Vama, adusă la Muzeul Satului Bucovinean


Intră acum și în grupul de

Biserica de lemn din incinta Muzeului Satului Bucovinean, biserică donată muzeului de comunitatea din Vama de Jos, a fost resfinţită duminică, pe amplasamentul actual, de ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Evenimentul a avut loc în Duminica Floriilor şi a marcat totodată includerea în circuitul de vizitare a muzeului în aer liber a unui nou obiectiv, un monument de arhitectură sacră care datează din anul 1783.

Catapeteasma originală (din anul 1811) a fost restaurată recent de specialiştii din cadrul Laboratorului zonal de restaurare cu fonduri obţinute de la Ministerul Culturii şi Cultelor prin programul „Patrimoniul în pericol”.
A fost salvată totodată şi restaurată pictura murală din altarul bisericii, iar prin grija Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, lăcaşul a fost înzestrat cu odoarele şi obiectele de cult necesare.

Muzeograful Violeta Marianciuc, şeful secţiei de etnografie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava, a precizat că lăcaşul de cult, cu hramul „Înălţarea Domnului”, care are un plan treflat clasic compus din pronaos, naos şi altar, dotat cu strane noi, replici realizate de meşterii restauratori ai instituţiei muzeale sucevene, a fost amenajat în interior, păstrându-se specificul unei biserici rurale din lemn. Au mai fost aduse câteva icoane vechi de factură populară, pictate pe lemn şi cărţile religioase de trebuinţă.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor l-a desemnat pe preotul Gheorghe Moroşan pentru a sluji în această biserică.


Intră acum și în grupul de