“Căderea” lui Hitler, la Casa Prieteniei


Intră acum și în grupul de

Sucevenii cunoscători de limbă germană au ales să îşi petreacă seara de luni la Casa Prieteniei, locaţie în care a fost difuzat cel de-al treilea film din cadrul “Serilor Filmului German”, “Der Untergang” (Căderea). Celebra producţie cinematografică a reuşit să adune în incinta Casei Prieteniei un număr însemnat de spectatori, de vârste diferite, interesaţi de limba şi cultura germană.

Pelicula proiectată la Casa Prieteniei, „Der Untergang“, în regia lui Oliver Hirschbiegel, decupează un segment foarte bine delimitat din istoria secolului trecut şi reflectă ultimele 12 zile din viaţa lui Adolf Hitler, care reprezintă un moment important pentru evoluţia istorică a Germaniei, din 20 aprilie 1945 – ultima aniversare a lui Hitler, până pe 2 mai 1945 – ziua capitulării Germaniei. Această producţie cinematografică care a apărut în anul 2004 a câştigat numeroase premii şi a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film al anului, într-o limbă străină.

Unul dintre organizatori, Valeria Rotaru, a declarat pentru NewsBucovina.ro că “aceste activităţi îşi propun să sporească interesul publicului cunoscător pentru cultura şi civilizaţia germană”, arătând că organizatorii mizează pe prezenţa cunoscătorilor de limbă germană la toate evenimentele de acest gen. Valeria Rotaru s-a arătat încântată de receptivitatea sucevenilor pentru astfel de manifestări, precizând că “serile filmului german au atras un număr mare de spectatori, motiv pentru care vom continua organizarea acestor evenimente”.

Proiectul “Serile Filmului German”, iniţiat de Bezirk Schwaben în colaborare cu Departamentul de Germanistică al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, reuşeşte în continuare să atragă atenţia cunoscătorilor de limbă germană şi nu numai, prin organizarea acestor seri de film care aduc în prim plan aspecte principale ale evoluţiei istorice şi culturale a poporului german.


Intră acum și în grupul de