Lucian Harșovschi: Facem pași spre un oraș verde. E clar că viitorul este al transportului electric. Noile autobuze electrice vor funcționa din 2020, stațiile de călători vor fi modernizate, se va putea plăti călătoria și cu telefonul, iar prin aplicație știi când vine autobuzul


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a prezentat, în cadrul Interviurilor News Bucovina, cum va funcționa cel mai important proiect cu fonduri europene al Primăriei Suceava din acest exercițiu financiar multianual, respectiv modernizarea transportului public de călători.

El a spus că municipiul Suceava va absorbi în acest exercițiu financiar peste 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, iar unul dintre proiectele mari este cel al modernizării transportului public și achiziția de autobuze electrice.

„Din punct de vedere al unui oraș verde noi facem pași în acest sens. E clar că viitorul este al transportului ecologic, electric, hibrid. Din acest punct de vedere Primăria Suceava are deja 28 de puncte de încărcare a mașinilor electrice cu fonduri elvețiene. Avem 11 autoturisme la Primărie. Avem două autospeciale tot la Primăria Suceava”, a spus viceprimarul.

El a menționat că, mai mult, municipalitate a stimulat și stimuleaz sucevenii să-și cumpere mașini electrice pentru că taxele și impozitele pentru acestea sunt zero, iar Primăria oferă încărcare gratuită timp de cinci ani de zile.

Harșovschi a spus că, prin  Administrația Fondului de Mediu se dorește instalarea a încă zece stații de încărcare ultrarapide de 70 kW și că se așteaptă OK-ul de la Guvern, actele fiind pregătite încă din primăvară.

„Facem pași să aducem autobuze electrice și avem finanțarea asigurată cu 25,9 milioane de euro pentru autobuze electrice”, a spus viceprimarul.

El a subliniat că acest program integrat înseamnă, pe lângă cele 25 de autobuze electrice mari, de 12 metri și alte 10 autobuze mici de 6 metri, pe lângă cele 15 autobuze mari care sunt achiziționate prin MDRAP și alte cinci autobuze electrice mici care sunt în momentul de față în municipiul Suceava și care circulă, un sistem de ticketing, stații civilizate de autobuz cu tabele electronice care arată când vine autobuzul, dar și posibilitatea plății călătoriei în autobuz fie cu telefonul, fie cu cardul.

Totodată, va fi pusă la dispoziție și o aplicație pentru smartphone prin care se poate afla când sosește autobuzul în fiecare stație.

Viceprimarul Lucian Harșovschi a spus că în 3 octombrie se organizează licitația pe fonduri europene de 15,2 milioane de lei pentru amenajarea autobazei, după care urmează licitația pentru modernizarea străzii Vasile Pârvan și că se estimează că în 10 octombrie va fi lansat caietul de sarcini pentru autobuzele electrice.

„Timpul de consultare este de 30 de zile după care, cei care se vor prezenta la licitație, vor veni cu termene clare și concrete de livrări. Anul 2020 va fi orizontul când vor veni aceste autobuze electrice”, a spus Harșovschi.

El a menționat că deși municipalitatea avea proiectul pregătit, pentru acest program ghidul de finanțare a apărut abia în iulie 2018 fiind  „o birocrație greu de înțeles”.

Lucian Harșovschi a mai spus că în ceea ce privește taxiurile electrice, cele patru care au obținut licențe, vor fi din această lună pe traseu și vor fi scoase și alte licențe.

Lucian Harșovschi a subliniat că în aceste cazuri nu se mai vorbește de proiecte cu un orizont larg de așteptare, ci cu o aplicare imediată.


Intră acum și în grupul de